Ultrashort PFAS i vatten
Förutom "vanliga längre" PFAS som PFOS och PFOA finns även så kallade ultrakorta PFAS. Dessa kännetecknas vanligtvis av att de har en till tre kolatomer. Om man tar de två vanligaste grupperna av PFAS-strukturer, perfluorkarboxyl- och -sulfonsyror, betyder det att det finns fem ultrakorta föreningar; trifluorättiksyra (TFA), perfluorpropionsyra (PFPrA), trifluormetansulfonsyra (TFMS; triflinsyra), perfluoretansulfonsyra (PFEtS) och perfluorpropansulfonsyra (PFPrS). Dessa ämnen kan ha flera källor och förekomma som nedbrytningsprodukter och föroreningar eller tillverkas för andra ändamål, t.ex. som industrikemikalier. Ultrashort PFAS uppmärksammas allt mer och ett växande antal rapporter visar att de kan hittas överallt i miljön, särskilt i vatten, inklusive dricksvatten. TFA har de senaste åren fått riktvärden för dricksvatten i DK och DE. Substansen har även fått en RPF-faktor i den holländska rekommendationen för dricksvatten och bör beaktas i den vägda summan av PFOA-ekvivalenter.
År 2023 gjorde Eurofins en studie av svenska och norska dricksvatten. TFA (70-720 ng/l) kunde identifieras i alla prover och TFMS i vissa. TFA skulle potentiellt kunna ge betydande bidrag både till till PFAS-innehållet i dricksvattnen och i summeringar av PFOA-ekvivalenter enligt RIVM (NL). Läs mer och ladda ner rapporten här. Under 2024 har ett antal andra rapporter som belyser förekomsten av TFA publicerats. Till exempel en SGU rapport om TFA i svenska grundvatten, två PAN-rapporter om TFA i EU:s yt- och dricksvatten och en publikation av Naturskyddsföreningen om svenska yt- och dricksvatten.
Eurofins har infört, som första större laboratorium, analys av ultrakort PFAS i vatten. Paketkoden är PLW98 för vårt 5-pack och PLWB9 för vårt 7-pack. Motsvarande 5-pack för drycker (t.ex. juice, öl) är PLWBB. Den provvolym som krävs är 2x100 ml eller alternativt två konsumentförpackningar.
Läs mer på vår hemsida.
Ultrakorta PFAS i dricksvatten och drycker
Ultashort PFAS I växter och juice
TFA definieras inte som bioackumulerande som sådant, men kan fortfarande koncentreras i växter, särskilt ovan jord och följaktligen påverka vegetabiliska livsmedel. Ackumuleringsfaktorer upp till 13000 har beräknats tillsammans med medelvärden på 25-1100 µg/kg Ts med ibland ännu högre värden (Arp et al, 2024). I Eurofins arbete tillsammans med Örebro universitet fann man att TFA i apelsinjuice i genomsnitt hade en koncentration på 34 000 ng/l och äppeljuice 6 600 ng/l, när det kunde detekteras, troligen ett resultat av ackumulering i frukterna. TFA observerades i 12 av 14 konventionella produkter och i en av sju ekologiska. TFMS hittades också men på mycket lägre nivåer. Det kan noteras att bildandet (och upptaget) av TFA kan vara kopplat till nedbrytningen av så kallade "PFAS-pesticider" med en CF3-molekyldel.