Allt mer heltäckande EU- och nationell reglering av PFAS för både miljö och livsmedel utvecklas i snabb takt. EFSA:s (EU:s livsmedelsverk) TWI (tolerabelt veckointag) värde för PFAS4 från 2020 har blivit en viktig drivkraft för lägre riktvärden/gränsvärden. Ibland kan dessa nya gränsvärden till och med ligga nära bakgrundsnivåer med tanke på den utbredda användningen av PFAS. Mycket är fortfarande okänt angående PFAS exponering genom mat, vatten, produkter etc; aspekter som även kan vara relevanta vid riskbedömning av förorenad mark. OECD 2021-definitionen av PFAS och därmed "nya källor" breddar PFAS området och denna definition ligger också till grund för ECHA:s föreslagna brandskum och "PFAS som grupp"-förbud.
EU:s maxgränser
EU-rekommendationsscreening
EU:s genomförandeförordning
EU:s dricksvattendirektiv (DWD)
Pressmeddelande (Livsmedelsverket)
Ny svensk dricksvattenförordning
EFSA TWI 2020 (ENG)
SLV/ SE Food Agency PFAS
Förslag PFAS-förbud
EPA (Unites States Environmental Protection Agency) (ENG)
Dansk dricksvattensförordning
WFD/GWD revision (COM(2022)
Swe Geol Survey groundwater thresholds
US-EPA proposed drinking water regulation