Mobile search icon
PFAS >> Lagstiftning kring PFAS >> Livsmedel

PFAS i livsmedel, ny EU-lagstiftning från 1 januari 2023

Nödvändigheten av att sänka de acceptabla intagsvärdena för PFAS hade diskuterats i åratal mot bakgrund av ny forskning som visar negativa och toxiska effekter även vid mycket låga nivåer. Dessutom hade antalet epidemiologiska studier ökat vilket möjliggjorde mer direkt bedömning. I september 2020 publicerade EFSA (EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet) ett slutgiltigt vetenskapligt yttrande. Tidigare TDI-gränsvärden (tolerabelt dagligt intag) hade endast inkluderat PFOS och PFOA med separata gränsvärden. Det nya TWI-värdet (tolerabelt veckointag) på 4,4 ng/kg kroppsvikt/vecka baserades istället på summan av fyra PFAS. Beslutet att ersätta dagliga värden med veckovis var för att spegla ämnenas ackumulerande natur, och de fyra PFAS valdes ut med hänsyn till deras i stort sett jämförbara exponering, blodnivåer och förväntad toxicitet. Detta motiverade också att behandla dem som en grupp. Det drastiskt sänkta acceptabla intagsvärdet härleddes från observerade immunsystemeffekter hos djur och människor, såsom sänkta antikropps- och T-cellssvar vid vaccination av barn. Intaget omfattar både mat och vatten och TWI har redan i vissa fall legat till grund för eller motiverat ny reglering. 

De fyra PFAS (PFAS4) omfattar:

  • PFOS - Perfluoroktansulfonsyra
  • PFOA - Perfluoroktansyra
  • PFNA - Perfluorononansyra
  • PFHxS - Perfluorohexansulfonsyra

Gränsvärden för PFAS-halter i livsmedel har beslutats av EU-kommissionen och gäller för animaliska livsmedel som kött, fisk, kräftdjur och ägg (förordning (EU) 2023/915 om ändring av förordning (EG) nr 1881/2006). Gränsvärdena trädde i kraft den 1 januari 2023 vilket innebär att livsmedel som innehåller mer PFAS än gränsvärdet inte får säljas. Det finns redan ett gränsvärde för dricksvatten (se nedan) och European Food Safety Authority (EFSA) bedömer att många människor i Europa får i sig för mycket PFAS från vatten och olika livsmedel.

Företagen ansvarar för att gränsvärdena inte överskrids i deras produkter. Myndigheter som kontrollerar livsmedelsföretag kan besluta att livsmedel ska tas bort från marknaden om det innehåller mer PFAS än vad gränsvärdet tillåter. Totalt innehåller förordningen gränser för fyra enskilda PFAS och summan av dessa. Ämnena är desamma som de som EFSA fastställt ett intagsvärde för (TWI).

Tabell maxvärden

EFSA och andra organ har också identifierat behovet av nya och mer omfattande data om PFAS-koncentrationer och sammansättning av livsmedel inom unionen. En EU-rekommendation, (EU) 2022/1431, publicerades i augusti 2022 som föreslår kontroll av ett brett utbud av livsmedel mellan 2022-25. Rekommendationen omfattar inte bara animaliska livsmedel, utan till exempel frukt och grönsaker, spannmål, drycker och barnmat. Screeningen ska göras i samarbete mellan myndigheter och livsmedelsföretagare. Det analytiska omfånget är inte bara begränsat till PFAS4, totalt finns 27 individuella PFAS-ämnen och två klasser listade för att om möjligt bestämmas.

För vissa typer av livsmedel finns också vägledande PFAS4-nivåer. Om dessa värden överskrids bör ytterligare undersökningar inledas.

En genomförandeförordning (EU) 2022/1428 som ställer krav på provtagning och analys har också publicerats. Det handlar i första hand om prover som har tagits som ett led i en offentlig kontroll. Däremot beaktas och följs tillämpliga delar som provberedning och analys i vårt arbete. Eurofins SE har en bred erfarenhet av t.ex. kraven för den officiella bekämpningsmedelskontrollen. För mer information om provtagning och provberedning ladda ner vår broschyr