Mobile search icon
Eurofins Sverige >> PFAS >> Nyheter om PFAS

Nyheter om PFAS

Nyheter om PFAS

Eurofins (dåvarande Analycen) i Lidköping (SE) började analysera PFAS redan i början av 2000-talet. Efter ett uppehåll sattes analysen upp igen 2015 och sedan 2016 har ett stort ledande PFAS-labb etablerats. Avdelningen är nu ett av de globalt ledande PFAS-labben. Vi samarbetar med universitet och deltar i nätverk för att alltid vara uppdaterade med de senaste rönen inom PFAS forskning, metoder och lagstiftning.

6:2 FTAB (6:2 fluortelomer sulfonamid alkylbetain), även känd som Capstone B, är ett ämne som ofta används i moderna brandsläckningsskum (AFFF), men även för andra tillämpningar. Intresset för denna substans växer och nästa år (2025) kommer den att inkluderas i UK DWI (Drinking Water Inspectorate) PFAS-lista, som då utökas från 47 till 48 PFAS. Samtidigt kommer en PFAS48 summa att införas som skall användas för bedömning. Med hänvisning till dessa ändringar kommer vi att lägga till 6:2 FTAB och en UK DWI PFAS48 summa till våra nuvarande 49 och 52 paket för rent och orent vatten. Substansen har också diskuterats i samband med PFAS regeringsuppdraget som bland andra utförs av SGI där betydande halter har hittats på en av deras försöksområden.

Paketkod

Paketnamn

Nytt paketnamn

Tillägg

PLW81

 

PFAS 49 in water incl. GenX

 

PFAS 50 in water

 

6:2 FTAB (Capstone B)

Sum of PFAS48 (UK DWI)

PLW9J

 

PFAS52 in water incl WFD/GWD prel PFAS24

 

PFAS53 in water incl WFD/GWD prel PFAS24

 

6:2 FTAB (Capstone B)

Sum of PFAS48 (UK DWI)

PLW82

 

PFAS 49 in waste water incl. GenX

 

PFAS 50 in waste water

 

6:2 FTAB (Capstone B)

Sum of PFAS48 (UK DWI)

PLW9K

 

PFAS52 in waste water incl WFD/GWD prel PFAS24

 

PFAS53 in waste water incl WFD/GWD prel PFAS24

 

6:2 FTAB (Capstone B)

Sum of PFAS48 (UK DWI)

Utökningen av paketen kommer inte att påverka pris, svarstid, provvolym etc, men paketnamnen kommer att uppdateras (se tabell). Eurofins kan även erbjuda bestämning av 6:2 FTAB i jord och DPOSA (Capstone A) i både jord och vatten.

För mer information om PFAS och de reviderade paketen, sök i vår online analyskatalog.

Länkar

UK DWI
Onlinekatalog

Välkommen att kontakta oss om du har frågor om PFAS

Eurofins Food & Feed
Eurofins Environment

Enligt Vattendirektivet (WFD) ska nationella bedömningsgrunder för relevanta föroreningar i ytvatten fastställas i varje medlemsstat. Dessa är utöver de prioriterade ämnena med miljökvalitetsnormer (MKN) och benämns "särskilt förorenande ämnen” (SFÄ). Havs- och vattenmyndigheten (HAV) har nu publicerat en remiss om en uppdatering av bedömningsgrunder för PFAS i föreskriften HVMFS 2019:25. Sammantaget motiveras förslaget av ny kunskap om PFAS toxicitet, och dessutom har den bakomliggande regleringen av dricksvatten förändrats sedan 2019.

I remissen anges två nya bedömningsgrunder för dricksvattenförekomster, PFAS4 med en gräns på 4 ng/l och PFAS21 med 100 ng/l. Dessa följer grupper och gränsvärden i den svenska dricksvatten-förordningen (LIVSFS 2022:12) och ersätter det gamla PFAS11. I remissen föreslås även en bedömningsgrund för biota (fiskmuskel) på 0.077 µg/kg vv för PFAS4 i alla vatten. Samma bedömningsgrunder föreslås gälla för inlandsytvatten, kustvatten och vatten i övergångszonen. Värdet på 0.077 µg/kg sammanfaller med det föreslagna reviderade WFD EQS-värdet för biota men är i WFD baserat på PFAS24 med enheten PFOA-ekvivalenter.

Remissen är öppen för svar och synpunkter fram till den 13 dec 2024 och HAV anger avsikten att revideringen ska träda i kraft senast den 3 mars 2025.

Eurofins erbjuder ett brett utbud av PFAS-paket för naturliga (rena) vatten som kan användas för bedömning. Paketet för PFAS21 (inkl PFAS4) har koden PLWFW, men PFAS4 och 21 finns också i våra större paket PFAS28 (PLWFK), PFAS35 (PLWAF), PFAS49 (PLW81) och PFAS52 (PLW9J). Dessutom ingår de två summorna i vårt PFAS24 + DWD-paket (PLW9D). Alla våra paket för biota inkluderar PFAS4 (t.ex. PLWQH, PLW7X, PLW7Z). Se vår sökmotor för mer information.

 

Länkar

HAV remiss
Eurofins analyskatalog

 

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupporten, 010-490 8110 eller e-post: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

TFA är ett ämne som har fått stor uppmärksamhet under de senaste åren. Mer eller mindre alla nya studier pekar på att ämnet förekommer globalt i miljön i alla media(t.ex. vatten, jord, sediment, växter) och humanmatriser (t.ex. blod). Det finns många källor och halterna ökar relativt snabbt. En ny sammanfattande artikel av Arp et al. i tidskriften EST (Env Sci & Tech, in press) framhåller att ackumuleringen är irreversibel, eftersom TFA sannolikt inte bryts ned i någon större utsträckning. Författarna skriver också att det inte finns tillräckligt med (eko)toxikologiska data för att säga var tröskeln för allvarliga effekter ligger.

Enligt den senaste OECD definitionen (2021) betraktas TFA som en PFAS eftersom den har en helt fluorerad metylgrupp. Ämnet ingår därför i gruppen av sk ultrakorta PFAS (≤3 kol). När det gäller källor är fototransformation av köldmedierna HFC-134a, HFO-1234yf och (sannolikt) andra HFC/HCFC, sammantaget, förmodligen den största bidragande processen. Emellertid kan TFA också bildas vid nedbrytning av läkemedel och pesticider (t.ex. Fluazinam) som har trifluormetylgrupper. Det finns därför en koppling mellan TFA och begreppet "PFAS pesticider". Dessutom är förbränning av F-polymerer och användning av TFA som reagens i olika organiska synteser, tillsammans med direkta industriella utsläpp möjliga källor.

 

Halter i växter och vatten

TFA definieras inte som bioackumulerande som sådan, men kan koncentreras i växter, särskilt ovan jord, och följaktligen påverka vegetabiliska livsmedel. I artikeln anges ackumuleringsfaktorer upp till 13 000 tillsammans med ett haltområde (medelvärden) mellan 25-1100 µg/kg Ts, men även högre värden har noterats. Studier av dricksvatten sedan 2010 visar en medelkoncentration på ~600 ng/l, med några enskilda prover som överskrider det holländska riktvärdet på 2200 ng/l.

Eurofins har under 2023-24 publicerat två rapporter om ultrakorta PFAS (inkl TFA) och utfört analyser till en ny studie från Svenska Naturskyddsföreningen (SNF). Eurofins dricksvattenrapport för 32 städer i Sverige och Norge visade ett TFA-intervall mellan 70-720 ng/l och ett medelvärde på 280 ng/l. Naturskyddsföreningens studie som omfattade 63 dricksvatten gav en liknande bild med nivåer upp till 870 ng/l. I Eurofins arbete tillsammans med Örebro universitet (SE) fann vi att apelsinjuice i genomsnitt hade en halt av TFA på 34 000 ng/l, i de prover där det detekterades, vilket troligen är ett resultat av uppkoncentrering i frukterna. TFA observerades i 12 av 14 konventionella produkter och i en av sju ekologiska.

 

PFAS-analys

Eurofins kan erbjuda ett brett utbud av PFAS analyser i olika matriser. Även ultrakorta PFAS, inklusive TFA, kan bestämmas. Sök i vår onlinekatalog eller kontakta oss för mer information. För våra egna studier om ultrakort PFAS inkl vårt white paper om juice, se vår publikationssida.

 

Länkar

EST review (in press, open access)
SNF rapport
Eurofins publikationer
Eurofins sökmotor

 

Välkommen att kontakta oss om du har frågor om PFAS

Eurofins Food & Feed
Eurofins Miljö

Naturskyddsföreningen (SNF) har gjort en studie av PFAS i kranvatten från 63 användare samt ytvatten från 19 sjöar/bäckar och ett regnvattenprov. PFAS4 och 21 (dricksvattendirektivet PFAS20 + 6:2 FTS) och fem ultrakorta PFAS inkl TFA (trifluorättiksyra) analyserades. Alla analyser utfördes av Eurofins.

 

Utbredd förekomst av av PFAS

Ämnesgruppen PFAS kunde identifieras i nästan alla prover. Av de 63 undersökta kranvattenproverna var 31 från kommunalt vatten medan resterande var från privata brunnar eller samfälligheter. Tre kommunala vatten (Gävle, Halmstad, Västerås) och tre brunnsvatten överskred det kommande gränsvärdet för PFAS4 (4 ng/l). Det högsta värdet sågs för Västerås, 22 ng PFAS4/l. Inget prov låg över gränsvärdet för PFAS21 på 100 ng/l. TFA halterna (ND-870 ng/l) var i allmänhet mycket högre än för andra ämnen och påträffades i alla utom fem prover (som inte hade någon detekterbar PFAS alls). Det finns inget gränsvärde för TFA i Sverige men halterna i alla vatten låg under det holländska gränsvärdet på 2200 ng/l. Sammantaget speglar resultaten av SNF studien resultaten i Eurofins rapport från förra året (2023) om PFAS nivåer inkl TFA  i svenska och norska dricksvatten. Det är intressant att notera att denna nya studie visar höga TFA-värden i sydöstra Sverige, liksom i vår tidigare studie, samt att vatten från Mälaren har cirka 400-450 ng/l i halt.

Ytvattenprover delades in i de som tagits i närheten av brandövningsplatser, deponier och industri, samt vid platser med diffus förorening. Som förväntat var PFAS4-halterna nära brandövningsplatser höga, med ett undantag (1-280 ng/l), men även andra platser visade något förhöjda nivåer i vissa fall (ND-19 ng/l). Högst halt av PFAS sågs i Märstaån, nedströms Arlanda (1050 ng/l). På platser med diffus förorening kunde PFAS4 endast detekteras i en (Rindö, Vaxholm. TFA fanns i alla ytvatten i nivåer jämförbara med intervallet för dricksvatten. Den högsta TFA-halten i studien (1000 ng/l) hittades för en bäck i Väröbacka (Varberg). Regnvattenprovet från Stockholm innehöll 0.3 ng/l PFAS4 och 370 ng/l TFA.

 

PFAS-bestämning

Eurofins kan erbjuda ett brett utbud av PFAS analyser i vatten. Upp till 60+ PFAS kan analyseras med LOQ ner till 0.02 ng/l för naturliga vatten. Även ultrakorta PFAS kan bestämmas. Sök i vår onlinekatalog eller kontakta oss för mer information. Angående våra egna studier om ultrakorta PFAS inkl vårt white paper om juice, se vår publikationssida.

 

Länkar

SNF rapport
TV4 nyheterna
Eurofins publikationer
Eurofins analyskatalog

 

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor om PFAS

Eurofins Food & Feed
Eurofins Environment

Förekomsten av PFAS i miljön är utbredd, och kan komma från både punktkällor och genom diffus kontamination. Mer kunskap behövs för PFAS i jord, inte minst för områden utan kända punktkällor. Dessa ”bakgrunds”-halter är av betydelse för miljöövervakningen men i synnerhet vid framtagande av riktvärden för förorenad mark.

SGU (Sveriges geologiska undersökning) har på uppdrag av Naturvårdsverket genomfört en bakgrundsstudie av PFAS-halter i skogsmark i ett område i södra Norrland (Gävle-Hudiksvall) utan kända punktkällor. Totalt grävdes 21 provgropar (podzoliska moräner) som provtogs i fem horisonter O, E/A, B, BC och C (från ytan till ~100 cm djup). Dessutom analyserades 10 arkiverade C-horisontprover från sydöstra Sverige (Östergötland). Alla PFAS (35 ämnen) och TOC-analyser utfördes av Eurofins, med extra låg kvantifieringsnivå för PFOS.

Resultaten visade förekomst av PFAS i särskilt det organiska skiktet (mår/humus; O) med detekterbara halter i alla prover. PFAS påvisades också mycket frekvent i E/A- och B-horisonterna (>86%), medan inga observationer gjordes för prover uttagna i BC och C. Tolv av 35 PFAS identifierades, alla perfluorerade PFCA och PFSA C4-C13. PFOS var det vanligaste ämnet som återfanns (89% för O, E/A, B) följt av PFNA, PFBA och PFOA (33-57%). Mediankoncentrationen för summan av PFAS var högst i O-horisonten (1.2 µg/kg TS; max 4.2) och minskade i mineraljorden (0.094-0.28 µg/kg TS). När det gäller den relativa fördelningen av PFAS skedde en förskjutning mot kortare PFAS djupare i profilerna. Till exempel hittades PFDA, PFUdA och PFTrDA endast i det organiska skiktet (O) medan PFBS och PFHxS endast fanns i B-horisonten.

I relation till riktvärden kan noteras att både 25 percentilen och medianvärdet för PFAS4 i O-horisonten överstiger det föreslagna värdet för känslig markanvändning (KM; 0,25 µg/kg TS) i SGI:s (Statens Geotek Inst) remiss från 2022. Samtidigt påpekar SGU att det också krävs utredning av bakgrundshalter i urbana miljöer.

I Finland har en liknande studie genomförts av GTK (Geologiska forskningscentralen) i samarbete med SYKE (Finska Naturvårdsverket). Även i detta projekt utfördes alla PFAS-analyser av Eurofins PFAS kompetenscenter i Lidköping. Resultaten publicerades i en rapport tidigare i år. Totalt bestämdes 37 PFAS i 95 arkiverade mineraljordsprover tagna över landet plus fyra nya prover (0-25 cm) tillsammans med 5 humusjordar (O). Medelkoncentrationen för summan av PFAS i mineraljordarna var 0.09 µg/kg TS, dvs jämförbar med de svenska nivåerna. PFOA (61 %) var mest detekterad, följt av PFOS (31 %). O-lagerproverna hade en medelkoncentration på 1.2 µg/kg TS, även det direkt jämförbart med svenska förhållanden. Dessutom provtogs 48 urbana jordar (0-10 cm) från tre städer. Dessa jordar visade betydligt högre koncentrationer med ett genomsnitt på 10 µg/kg TS för PFAS37 och 7.7 µg/kg TS för PFAS4. Ytterligare analys av sju prover med höga halter visade på detekterbara halter av framför allt diSAmPAP, men även diPAP i vissa fall. Detta tolkades som potentiella bidrag från anläggningsjordar tillverkade med avloppsslam.

 

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupporten, 010-490 8110 eller e-mail: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

 

Länkar

SGU rapport
GTK/SYKE rapport

En stor del av variansen i analyskedjan kommer från provtagning och provberedning. De har således stor betydelse för att uppnå ett korrekt och representativt resultat. Även om provtagning vanligtvis ligger utanför laboratoriets "kontroll" finns det fortfarande ett behov av vägledning, inte minst i förhållande till villkor för provberedning och analys. Det kan handla om grundläggande frågor som provvikt och provkärl. Likaså är provberedning ett område där information krävs för att förstå vad som är tillämpligt och vad som är möjligt att utföra.

När det gäller PFAS i livsmedel, biota och foder får Eurofins många frågor som rör dessa områden både ur ett livsmedel/foder och ett miljöperspektiv. Vi har därför valt att ta fram ett produktblad där vår kapacitet för provberedning för dessa matriser beskrivs. Detta gäller t.ex. mixning, uttag av muskel, skalning och samlingsprov. Dessutom ges viss vägledning om provtagning med hänvisning till publicerade dokument. Information om optimala och minimala provvikter tillsammans med provkärl ingår också.

Informationsbladet kan laddas ner här

 

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor om PFAS

Eurofins Food & Feed
Eurofins Environment

Ultrakorta PFAS med 1-3 kolatomer har fått en allt större uppmärksamhet under de senaste åren. Nyligen genomförda studier har visat en omfattande spridning i miljön, med betydande halter i framför allt dricksvatten men även grund- och ytvatten. TFA (trifluorättiksyra) är den enklaste perfluorerade karboxylsyran. I nederbörd har denna förening ökat avsevärt sedan 90-talet, detta på grund av nedbrytningen av "moderna freoner" (t.ex. HFC-134a, HFO-1234yf) i atmosfären. Dessutom finns det cirka 40 pesticider godkända inom EU som kan brytas sönder ner till TFA. TFMS (trifluormetansulfonsyra) är en annan vanlig ultrakort PFAS, en sulfonsyra, som används som en "supersyra" i organisk syntes och som additiv i litiumjonbatterier (LIB). 

Relativt lite är känt om dessa två ämnen i livsmedel, men ett växande antal studier visar att växter kan ta upp och ackumulera TFA. Eurofins Food & Feed Testing AB, PFAS Competence Centre har i samarbete med Örebro universitet bestämt TFA och TFMS i juicer och drycker (n=37) tillsammans med frukt/grönsakspuréer (n=9) avsedda för små barn. Resultaten visade höga halter av TFA i apelsinjuice och handpressade apelsiner. Den genomsnittliga TFA koncentrationen var 34 000 ng/l (n=13) för prover med detekterade nivåer av TFA. Uppmätta halter varierade mellan <2 500 till 84 000 ng/l. TFA observerades också i äppeljuice, men vid lägre nivåer (medelvärde 6 200 ng/l; n=9). Signifikanta TFA-nivåer (>25 000 ng/l) hittades också i två av de nio analyserade puréerna. TFMS upptäcktes också ofta i apelsinjuice (medelvärde 16 ng/l; n=20), men mer sällan i äppeljuice. Både konventionella och ekologiska produkter analyserades. I allmänhet visade de ekologiska proverna lägre eller icke-detekterbara TFA-nivåer men det fanns två noterbara undantag. 

Koncentrationer av TFA jämfördes med riktvärden för dricksvatten från Nederländerna (NL; 2200 ng/l), Danmark (DK; 9000 ng/l) och Tyskland (DE; 60 000 ng/l). Alla prover med mätbara TFA-koncentrationer överskred NL-värdet, ofta även DK-gränsen och ett prov överskred den högre DE-gränsen. Det låg inte inom ramen för denna studie att göra någon riskbedömning, men grundläggande intagsberäkningar för barn (10 kg) med aktuella TDI-uppskattningar visade att särskilt apelsinjuice och vissa puréer potentiellt skulle kunna ge en betydande exponering. 

Detta arbete ger, såvitt vi vet, den första översikten av ultrakorta PFAS, TFA och TFMS, i juice, juicebaserade drycker och fruktpuréer för barn. Upptäckten av TFMS i drycker av detta slag är ny och ämnet bör utvärderas i framtiden tillsammans med TFA. Resultaten publiceras i vårt white paper.

Kontakta Eurofins experter! 

Frågor om detta arbete kan besvaras av Torbjörn Synnerdahl, tel +46 70 31 53 141 eller e-mail: torbjorn.synnerdahl@ftn.eurofins.com. För information om vårt utbud av PFAS-analyser inklusive ultrakorta PFAS, vänligen kontakta din säljare. 

I samarbete med Naturvårdsverket (NV) och som en del av regeringsuppdraget gällande PFAS, har SGU (Sveriges geologiska undersökning) genomfört en första screening av PFAS i grundvatten. Detta arbete har ffa omfattat områden utan kända föroreningskällor dvs att PFAS förekomsten primärt har sitt ursprung i atmosfärisk deposition och diffus spridning. Provtagningen under 2023 omfattade 174 platser inom stationsnätet för nationell övervakning. Totalt analyserades 46 olika PFAS vilket inkluderade SLV PFAS21 för dricksvatten och PFAS24 enl SGU FS 2023:1. Dessutom ingick fem ultrashort PFAS (ex trifluorättiksyra, TFA) bland de studerade. Alla PFAS analyser var utförda av Eurofins.

Den totala fyndfrekvensen av PFAS var 90%, men denna procentandel var huvudsakligen orsakad av TFA som återfanns i 153 prover. Uteslöts detta ämne reducerades frekvensen istället till ca 30%. Förutom TFA kunde PFOA, PFHxS, TFMS och PFOS detekteras över rapporteringsgräns (LOQ) relativt ofta (>20 prov). De högsta halterna var också observerade för TFA med en medianhalt på 190 ng/l och en max halt på 2700 ng/l. Generellt minskade TFA från söder till norr, en observation som också gjordes i Eurofins studie av dricksvatten (se länk). Näst högst halt återfanns för en annan ultrashort PFAS, TFMS (trifluormetylsulfonat; 76 ng/l). Bland de längre ”vanliga” PFAS ämnena koncentrationer upp till 8.7 ng/l (PFBA) kunde ses, medan medianhalterna typiskt var <LOQ. PFAS4 gränsvärdet för dricksvatten, 4 ng/l, överskreds i två prover och PFAS24 tröskelvärdet, 4.4 ng/l PFOA ekv, i tre.

SGU sammanfattar att en diffus spridning av PFAS och då speciellt TFA sker och påverkar grundvatten-förekomster även om antal överskridande av gränsvärden är begränsat. Fortsatt arbete rekommenderas omfatta ytterligare provplatser, upprepad provtagning på utvalda platser för att se trender/variation, geografisk och statistik analys.

 

Tillståndsklasser för PFAS i grundvatten

Förutom screeningrapporten har SGU även tagit fram tillståndsklasser för PFAS i grundvatten. Klasser har beräknats för PFAS24 (SGU FS 2023:1) och PFAS4 (LIVSFS 2022:12). Klasserna skall utgöra en grund för bedömning av kemisk grundvattenstatus inom vattenförvaltningen. Klassintervallen är anpassade utifrån det nationella dataunderlaget och har en liknande statistisk fördelning för PFAS4 och 24. Om ett enskilt vatten ändå hamnar i olika klasser för de två gränsvärdena skall den högsta klassen väljas (dvs ”worst case”). Det bedöms att summahalter nära el över klass 5 för PFAS4 eller 24 (mycket hög halt) indikerar påverkan från en lokal föroreningskälla. Det betonas också att det nya grundvattendirektivet fortfarande är under revision och att ändringar kan ske när slutligt beslut tas.

 

Klass

Tillstånd

PFAS24
(ng/l PFOA-ekv)

PFAS4 (ng/l)

1

Mycket låg halt

<0.3

<0.3

2

Låg halt

0.3–1

0.3–1

3

Måttlig halt

1–2

1–2

4

Hög halt

2–4.4

2–4

5

Mycket hög halt

≥4.4

≥4

 

Eurofins analyserbjudande

Vi har ett brett utbud gällande analyser av PFAS i naturliga vatten med låga rapporteringsgränser. Bla finns både PFAS24 och 30 paket där det senare förutom PFAS24 inkluderar PFAS21 enl SLV (LIVSFS 2022:12) och PFOSA (enl DK PFAS22). Förutom våra paket med standard LOQ (flertal ämnen 0.3 ng/l, PFAS4 0.1 ng/l i vissa) erbjuder vi våra ”ultralow” paket där många PFAS har en LOQ på 0.02-0.03 ng/l. Med dessa senare paket når man en ”upper bound” (inkl LOQ) PFAS24 summa på 1.1 ng/l PFOA ekv (dvs <30% av gränsvärdet). Eurofins kan även bestämma ultrashort PFAS i vatten inkl TFA och TFMS. Läs mer på länkarna nedan eller sök i vår online analyskatalog.

 

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupport, 010-490 8110 eller e-mail: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

 

Länkar:

SGU rapport: https://www.sgu.se/grundvatten/pfas-i-grundvatten/

SGU tillståndsklasser: https://www.sgu.se/anvandarstod-for-geologiska-fragor/bedomningsgrunder-for-grundvatten/grundvattnets-kvalitet--organiska-amnesgrupper/pfas/pfas--gransvarden-och-tillstandsklasser/

Eurofins PFAS vattenpaket: https://www.eurofins.se/pfas/analyspaket/miljoe/

Eurofins “ultralow” analys: https://www.eurofins.se/tjaenster/miljoe-och-vatten/nyheter-miljo/nya-ultralow-loq-paket-foer-pfas24-i-naturliga-vatten/

Eurofins ultrashort PFAS studie: https://www.eurofins.se/tjaenster/miljoe-och-vatten/nyheter-miljo/eurofins-study-ultrashort-pfas-in-swedish-and-norwegian-drinking-water/

Eurofins analyskatalog: https://analyskatalog.eurofins.se/

 

Livsmedelsverket inför fr o m 1 juli 2024 nya riktvärden för PFAS och sänkta riktvärden för metallerna arsenik, bly och kadmium för dricksvatten från egen brunn.

PFAS

PFAS är en stor grupp ämnen som inte finns naturligt och som använts inom industrin sedan 1950-talet, och i större skala i konsumentprodukter sedan 1980-talet. Ämnena bryts inte ner i naturen utan finns kvar i vår miljö och hamnar så småningom i våra livsmedel och dricksvatten. Den senaste forskningen visar att de halter som idag finns i livsmedel och dricksvatten ligger nära de halter som också kan ge negativa hälsoeffekter på t ex immunförsvaret. Det är därför viktigt att sträva efter att minska mängden PFAS som man får i sig. EU och livsmedelsverket har under 2023 infört gränsvärden för vissa livsmedel (t ex kött, fisk och ägg), och nu införs också riktvärden för dricksvatten för egna brunnar.

PFAS förekommer som förorening relativt ofta i vatten från egna brunnar, och särskilt i närheten av PFAS-förorenade områden. I Sverige bedöms ca 2000 platser vara förorenade av PFAS, där typiska verksamheter är eller har varit brandövningsplatser, deponier, industrier med släcksystem. Ca 45 olika branscher nämns i Naturvårdsverkets branschlista.

Sedan 1 januari 2023 finns gränsvärden för det dricksvatten som omfattas av Livsmedelsverkets föreskrifter om vatten (LIVSFS 2022:12). Gränsvärdena är juridiskt gällande från 1 januari 2026 men redan nu skall dricksvattenproducenter ha kontrollprogram för sitt vatten med avseende på PFAS. För egna brunnar gäller riktvärdena från 1 juli 2024, men är inte juridiskt bindande.

Riktvärden för egen brunn och gränsvärden för större dricksvattenanläggningar är 4 ng/L för PFAS4 och 100 ng/L för PFAS21.

Metaller

Även för vissa metaller bedömer livsmedelsverket att vårt intag behöver minska via dricksvatten och livsmedel. Långvarigt intag av dessa metaller kan ge skadliga effekter, därför sänks riktvärdena för tungmetallerna arsenik, bly och kadmium. Metallerna finns naturligt i vår berggrund, men kan lösas ut till dricksvatten, beroende på kemiska och naturliga förhållanden. På samma sätt kan metaller i marken överföras till våra livsmedel. Metaller kan också spridas från förorenade områden eller andra utsläpp, som t ex bly som kan förekomma i vattenledningar eller som tidigare användes som tillsats i bensin.

Riktvärden för egen brunn och gränsvärden för större dricksvattenanläggningar har sänkts från 10 μg/L till 5 μg/L  för arsenik och bly, och från 5 till 0,5 μg/L  för kadmium.

 

Rekommendationerna är att privata brunnar analyseras var tredje år och barnfamiljer bör analysera varje år. Även dricksvatten från egen brunn vid t ex sommarstuga där man vistas kortare tid bör analyseras. Intill förorenade områden bör även vatten som endast används för bevattning eller liknande analyseras.

Livsmedelsverkets pressmeddelande och rekommendation med länkar till underlagsrapporter: https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/nya-riktvarden-for-pfas-och-giftiga-metaller-i-dricksvatten-fran-egna-brunnar

Naturvårdsverkets branschlista: https://www.naturvardsverket.se/498d4e/globalassets/vagledning/fororenade-omraden/inventering/branschlista-fororenade-omraden-2024.pdf

Vi på Eurofins hjälper dig med analyser för normalkontroll av dricksvatten som inkluderar metallerna arsenik, bly och kadmium samt analys för PFAS enligt livsmedelsverkets rekommendationer.
Rätt analyspaket hittar du enkelt i vår webshop för brunnsvattenanalyser https://webshop.eurofins.se/

De senaste åren har ultrakorta PFAS (1-3 kolatomer) uppmärksammats allt mer, framför allt för dricksvatten men även grund- och ytvatten. Halterna av trifluorättiksyra (TFA) i nederbörd har ökat sedan 90-talet genom nedbrytning av "moderna" freoner (t.ex. HFC-134a, HFO-1234yf), och dessutom finns ett 40-tal bekämpningsmedel godkända inom EU som kan brytas ner till TFA (se länk). Riktvärden för TFA i dricksvatten tillämpas redan i Nederländerna (NL), Danmark (DK) och Tyskland (DE). Miljökvalitetsnormer (EQS) för ytvatten finns i Tyskland och har nyligen införts i Danmark. För grundvatten har TFA status som ”icke-relevant metabolit” vilket är en grupp som bör övervakas enligt förslaget till reviderat grundvattendirektiv.

Ny undersökning

En ny studie (se länk) har nu publicerats av en grupp europeiska miljöorganisationer inklusive Naturskyddsföreningen. Totalt undersöktes 23 europeiska ytvatten och sex grundvatten. Analysen omfattade TFA samt tre andra ultrakorta PFAS och PFAS20 (enligt EU:s dricksvattendirektiv (DWD) i samlingsprover. TFA-koncentrationerna varierade från 370 till 3300 ng/l. Medelnivån i ytvatten var 1200 ng/l jämfört med 1000 ng/l i grundvattenprover. Det högsta värdet återfanns för floden Elbe (DE; 3300 ng/l) följt av Seine (FR; 2900 ng/l). Bland de andra ultrakorta PFAS detekterades PFPrA i samlingsprover, men i mycket lägre koncentrationer (<2-11 ng/l; n=3). TFA utgjorde 98-99% av alla uppmätta PFAS. Resultaten diskuteras i relation till EU:s pesticidreglering, ”PFAS total” i DWD (gränsvärde 500 ng/l), behovet av EQS i ramdirektivet för vatten (WFD) och riskbedömning av (ultra)korta PFAS.

De ökande nivåerna av TFA i vatten och regn har också uppmärksammats i en artikel i tidningen The Guardian. I artikeln ges exempel från hela världen tillsammans med beskrivningar av möjliga källor, toxikologi och reglering (se länk).

Eurofins studie och analyserbjudande

Förra året (2023) gjorde Eurofins en egen studie av dricksvatten (n=32) i Sverige och Norge (se länk). Även i detta fall fanns TFA i alla prover, i koncentrationer mellan 70 ng/l (Trondheim) och 720 ng/l (Visby). I vissa fall översteg nivån av PFAS (inkl TFA) gränsvärdet för "PFAS total" enligt dricksvattendirektvet (DWD). Arbetet utökades senare till att omfatta prover från DK, DE, AU och FR. Dessa nya resultat visade en tydlig skillnad mellan yt-, infiltrerat och grundvatten som källa med högre värden för de två förstnämnda. Det kan noteras att TFA-koncentrationen i dricksvattenprov från Paris (2700 ng/l) var nära den halt som erhölls för floden Seine.

TFMS (trifluormetansulfonat) är en annan ultrakort PFAS som ofta observeras även om den inte ingick i den europeiska rapporten. Ämnet används som additiv i litiumjonbatterier (LIB) elektrolyter och som en "supersyra" i organisk syntes. I vår studie hittades den i ett halvdussin svenska dricksvatten i låga koncentrationer (<1-1.5 ng/l). Den högsta nivån, liksom för TFA, återfanns i provet från Paris (28 ng/l).

Eurofins erbjuder ett paket (PLW98) med fem vanliga ultrakorta PFAS (TFA, TFMS, PFPrA, PFEtS och PFPrS) i vatten. För analysen krävs 100 ml PFAS-flaskor. Läs mer på länken nedan eller använd sökmotorn på vår hemsida.

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupport, 010-490 8110 eller e-mail: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

Länkar

TFA rapport (Naturskyddsföreningen)
The Guardian
Eurofins ultrashort studie
Eurofins ultrashort analys
Eurofins sökmotor

Reglering och åtgärder för att minska exponeringen av PFAS fortsätter att stå högt på dagordningen. Det gäller särskilt dricksvatten men även övervakning av och införande av riktvärden/tillstånd för ”orent” vatten ökar. Till exempel, i EU:s nya kompromissförslag (se länk) från mars (2024) för avloppsdirektivet (UWWTD) har PFAS lagts till som en viktig förorening som bör mätas specifikt. Även om inga specifika gränser nämns hänvisar texten till dricksvattendirektivet (DWD; (EU) 2020/2184) och dess "summan av PFAS" (dvs PFAS20) och "PFAS totalt". I Danmark påpekar Miljøministeriet att miljökvalitetsstandarden PFAS24 (EQS) som infördes i Dec 2023 kommer att ge tillståndsmyndigheterna en större möjlighet att begränsa utsläpp från avloppsreningsverk och industrier (se länk). I Frankrike finns en förordning som kräver att avloppsvatten som släpps ut från industrier inklusive potentiellt förorenat regnvatten ska övervakas för 28 olika PFAS (se länk).

Eurofins PFAS-analys

Som svar på utvecklingen och kraven på PFAS i avloppsvatten, men också t.ex. lakvatten från deponier och processvatten har vi nu ytterligare förbättrat våra rapporteringsgränser (LOQ) för orent vatten. Sänkningen gäller ca 25 ämnen och den nya LOQ:n är 0.3 ng/l (PFBS 0.6), reducerad från 1 ng/l. Alla PFAS4 ingår tillsammans med vanliga PFAS som PFHxA, PFHpA, PFPeS, PFDA och 6:2 FTS. Förbättringen påverkar inte ackrediteringsstatus, svarstid TAT), provvolym eller pris. Några av de vanligaste paketen som påverkas listas nedan.

ORENT VATTEN

KOD

PFOS/PFOA

PLWN9

PFAS 11 (SLV)

PLWPL

PFAS 21 (SLV; DWD20 + 6:2 FTS)

PLWLY

WFD PRIO prel PFAS24

PLW8K

WFD PRIO prel PFAS24 + SLV21+ DK22

PLW9E

PFAS 28

PLW9M

PFAS 35

PLWXZ

PFAS 49 incl. GenX

PLW82

PFAS52 incl WFD/GWD prel PFAS24

PLW9K

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupport, 010-490 8110 eller e-mail: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

Länkar

Förslag EU UWWTP
FR PFAS reglering
Miljøministeriet DK

Allt eftersom insikten ökar om hur PFAS kan ha använts i ett stort antal verksamheter och gett upphov till förorening ökar också behovet av en utvidgad kartläggning. Förekomst av PFAS är viktigt vid bedömning av möjligheten att återvinna massor som man önskar att använda t ex i byggnationer eller anläggningsarbeten. Steget mellan förorenade områden och masshantering samt avfallsklassificering är inte långt (även om klassificeringen omfattar fler frågor). Den senaste månaden har nya publikationer från Naturvårdsverket (NV) och Avfall Sverige kommit som belyser dessa områden.

Naturvårdsverkets branschlista

NV:s branschlista för förorenade områden är ett stöd till länsstyrelsernas, kommunernas och vattenmyndigheternas arbete med identifiering och inventering. Den kan t.ex användas för prioritering och för att ge underlag till vilka ämnen som kan vara relevanta att analysera. I den senaste versionen har det skett en utökning med PFAS. Gällande markförorening anges PFAS som ”branschspecifik förorening” i sju fall. Gällande ”andra relaterade föroreningar” listas PFAS för ca 25 verksamheter medan kategorin ”potentiell PFAS-branschförorening” förekommer i ca 45 fall. Även för sediment anges PFAS i många fall, men inte så frekvent som för mark. Bland verksamheterna kan garverier och bilskrotar nämnas samt helt nya som släckinsatser, brandstationer och skidanläggningar. I sin pressrelease skriver NV att det potentiellt kan handla om flera tusentals förorenade områden som är okända i dagsläget. 

Remiss - Riskbedömning för hållbar masshantering

NV har också kommit med en ny remiss för den fjärde delen i arbetet med vägledningen om ”Masshantering och användning av massor för anläggningsändamål”. Denna serie av vägledningar är tänkt att ersätta NV Handbok 2010:1. I remissen diskuteras att PFAS och andra POP ämnen kan vara problematiska och bör bedömas. Möjligheter till stabilisering och skyddsåtgärder nämns också. Eftersom PFAS har stor rörlighet, med stor risk för vidare spridning, har det tagits fram riktvärden för utlakning (men inga totalhalter) av PFAS4 och 21 vid L/S=10. Dessa är tänkta att användas vid återvinning av >1000 ton oavsett scenario (MRR, KM, MKM) och i ev tillägg för ”naturliga massor”. Föreslagna riktvärden är för PFAS4: 0.00004 och PFAS21: 0.001 mg/kg TS. Båda är tänkta att skydda grundvatten som dricksvattenkälla och är beräknade mha NV generella riktvärdesmodell för förorenad mark. Omräknat till halt i lakvätska motsvarar dessa gränser 4 resp 100 ng/l, dvs samma som i drickvattenförordningen (LIVS 2022:12). Möjlighet att ge remissvar finns fram till 12 aug 2024.

Avfallsklassning

I rapporten Avfall Sverige 2024:09 ”Vägledning för klassificering av farligt avfall” som är en uppdatering av rapporten med samma namn som kom för 20 år sedan tas PFAS upp. Det poängteras att PFAS är bland de POP ämnen som är vanliga i många avfallsslag och det föreslås att analysen minst omfattar PFAS21. Rapporten rekommenderar också att alla POP förordningens ((EU) 2019/1021) ämnen i bilaga IV tas med i klassificeringen, alltså även de som inte är upptagna i avfallsförordningen (SFS 2020:614). För PFAS omfattar detta tre PFAS-ämnen (PFOS, PFHxS och PFOA) samt deras relaterade ämnen.

Eurofins analyserbjudande

Eurofins har ett brett utbud av PFAS analyser som kan användas för bedömning enligt dessa nya eller föreslagna rapporter och vägledningar. Detta gäller såväl totalhalter som laktest för en lång rad matriser (se länkar nedan). En sak att tänka på är att allt eftersom fler verksamhetsområden och avfallstyper blir aktuella för bedömning, desto viktigare blir det att bredda PFAS analysen för täcka sannolika ämnen. Två exempel är POP förordningens relaterade ämnen för PFOA och PFHxS samt de diPAP som ofta kan påträffas i byggavfall (se länkar). I länk nedan kan du också läsa om vårt arbete med kvalitetssäkring och olika analysalternativ för PFAS i laktester (se länk).

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS och avfall kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupport, 010-490 8110 eller e-mail.

Länkar

NV pressrelease (branschlista)
NV inventering (branschlista)
NV remiss (massor/anläggningsarbete)
Avfall Sverige 2024:09 (avfallsklassificering; kostnad för icke-medlem)
Eurofins (PFAS laktest)
Eurofins (PFAS byggavfall)
Eurofins (TOP i produkter/avfall)
Eurofins (analyskatalog)

Arbetet med nya gränsvärden för dricksvatten i USA har pågått i ett antal år. Förra veckan (10 april) publicerade US-EPA den slutliga National Primary Drinking Water Regulation (NPDWR) för PFAS. Förordningen omfattar sex PFAS: PFOA, PFOS, PFHxS, PFNA, GenX (HFPO-DA) och PFBS.

Det finns juridiskt bindande ”Maximum Contaminant Levels” (MCL) för fem av de sex föreningarna och ett Hazard Index (HI) för fyra (se tabell). HI-beräkningen baseras på summering av de relativa tal som erhålls genom att dividera den uppmätta halten med den aktuella ”health based water concentration” för ämnet. Dessa hälsobaserade koncentrationer är desamma som MCL för alla utom PFBS. Den resulterande summan får inte överstiga 1. Dessutom finns det ”Maximum Contaminant Level Goals” (MCLG), ett icke-bindande hälsobaserat mål, som är noll för PFOS och PFOA och samma som MCL för resterande.

Översikt NPDWR. MCL = Maximum Contaminant Levels.  ppt = part per trillion » ng/l

När det gäller genomförandet bör den inledande övervakningen hos offentliga vattenleverantörer vara klar senast 2027. Därefter blir övervakningen obligatorisk och offentlig information om halterna måste göras tillgänglig. År 2029 om dricksvattnet överstiger MCL:s måste åtgärder vidtas av leverantören och konsumenterna meddelas. Kostnaden för monitoring och behandlingstekniker har uppskattats till 1,5 miljarder USD per år av US-EPA.

Om de nya US-EPA-gränserna jämförs med EU:s regler för dricksvatten kan det noteras att EFSA PFAS4 (PFOS, PFOA, PFHxS, PFNA) omfattas. I Sverige och Danmark har eller kommer PFAS4 gränser på 4 och 2 ng/l att implementeras, dvs i samma låga ng/l-intervall som i USA (trots vissa skillnader i riskbedömning). Det holländska riktvärdet på 4.4 ng/l PFOA ekvivalenter är också jämförbart. GenX (eller HFPO-DA) är en PFAS-eter som har ersatt PFOA i F-polymerproduktion. I USA har substansen varit den största föroreningen i Cape Fear River (N:th Carolina) fallet medan den i EU framför allt har associerats med utsläpp från Chemour-fabriken i Dordrecht (NL). MCL för GenX (10 ppt) är lägre än tidigare estimat i både NL och USA, men sammanfaller med det holländska riktvärdet för ytvatten från 2022 (RIVM).

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupport, 010-490 8110 eller e-mail: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

Länkar

US-EPA
RIVM (2022-0074)

Over the last few months articles in traditional and social media have highlighted the presence of so called PFAS pesticides. This has concerned the number of such pesticides, their rapidly increased use in the EU and the fact that residues are found in fruits and vegetables.

In Nov 2023 a report was published by PAN (Pesticide action network Europe) assessing authorization and sales of PFAS pesticides stating that 37 active substances in use in the EU are defined as PFAS. This report was followed up in Feb 2024 by an investigation of the occurrence of PFAS pesticides in fruit and vegetables across the EU with data taken from national monitoring programs between 2011-21. This study showed that in 2021 pesticides classified as PFAS could be found in 20% of EU-grown fruit/berries and 12% of vegetables. However, MRL (max residue levels) values were not typically exceeded. Among the EU produce with 30% or more detects strawberries, peach, apricot and cucumber can be mentioned. Corresponding numbers for import to the EU were 18% (fruit) and 12% (vegetables). The ten most common pesticides identified are listed in the table below.

According to PAN the approval, use and residues found are all of concern in a number of ways. In terms of risk assessment it is claimed that PFAS properties of the pesticides and their metabolites are not fully addressed, and that the same applies to any cocktail effect and persistence of the molecules incl degradation products. From this reasoning it is also concluded that it can not be justified that pesticides are left out from the general PFAS restriction proposed by ECHA.

Table: The ten most frequently detected PFAS pesticides in fruit and vegetables according to PAN (2024) incl year for most recent risk assessment. Additional information from Wikipedia and PubChem

Typically the PFAS moiety (acc to OECD definition) of the molecules is a trifluoromethyl (-CF3) group (in one case -CF2-), attached to a C or O atom. Addition of such a group improves stability of the molecule (PAN, 2024) but in the case of C-CF3 the moiety can cause formation of trifluoroacetic acid (TFA) at degradation (UBA, 2021). Theoretical calculations by UBA (2021; German EPA) indicate that inputs at decomposition of pesticides can be a major TFA source and this includes most of the compounds in the table. In addition, especially Fluazinam can be of quantitative importance for TFA formation. The reasoning is supported by high levels in surface waters in agricultural areas (up to 7-10 µg/l; Freeling and Björnsdotter, 2023) in Germany often coinciding with pesticides or other metabolites. A Eurofins study on Norwegian and Swedish drinking waters revealed the presence of TFA in all samples investigated (n=32; 70-720 ng/l). Guideline values for TFA in drinking water already exist in Germany, Denmark and The Netherlands and the substance may be included in the “PFAS total” parameter in the drinking water directive (DWD).

In the US pesticides and PFAS have been associated in other ways. Recent discussions have focused on leaching of PFAS from containers, in particular PFCA (PFBA to PFUdA), made of fluorinated HDPE plastic. The presence of these compounds in a number of fluoro-treated containers has been confirmed by US-EPA. In parallel the presence of PFOS in some pesticide products have been brought to attention, but these findings have not been possible to confirm by US-EPA.

Eurofins offers a wide range of both PFAS and pesticides in food and environmental matrices. For example, there is a number of pesticide multi screening packs for various foodstuffs which include many of the substances mentioned above. PFAS can be determined in most matrices such as food and water. Ultrashort PFAS incl TFA are offered for water. Read more on our PFAS homepage.

Welcome to contact us if you have any questions about pesticides and/or PFAS

Eurofins Food & Feed

References and links

Eurofins PFAS homepage
Freeling and Björnsdotter (2023; TFA review; free abstract)
PAN Europe (2023)
PAN Europe (2024)
UBA (2021)
US-EPA

Råd & Rön har låtit testa 20 olika ägg från svenska leverantörer varav nio ekoägg och elva från ”konventionell” uppfödning. Studien har fokuserat på miljögifterna dioxin, PCB (inkl dioxinliknande), och PFAS, vilka är ämnesgrupper som har EU gränsvärden (dioxin + dioxinliknande PCB: 5 pg/g fett; PFAS4 1.7 µg/kg). Inget av de testade äggen låg över gränsvärdena, men det fanns en tydlig trend att de ekologiska hade högre koncentrationer av ämnena i fråga. Gjordes bedömningen istället utifrån EFSAs hälsobaserade tolerabla veckointag (TWI) framkom en annan bild. Tex behöver ett barn som väger 10kg enbart äta tre ägg per vecka av den sorten med högst PFAS4 halt för att komma upp i det rekommenderade intaget. Även salmonella testades men återfanns inte i något ägg. Resultatet i undersökningen väcker på nytt frågor om innehållet i det foder, och i då synnerhet fiskmjöl, som höns i ekoproduktion får. En debatt kring dioxininnehållet uppstod redan 2016 och PFAS uppmärksammades förra året i samband med att höga halter hade hittats i danska ekologiska ägg.

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor om dioxin, PCB, PFAS eller andra miljögifter i livsmedel och foder

Eurofins Food & Feed

Länkar

Råd&Rön (prenumeration behövs för full artikel)
PFAS i DK ägg
Eurofins PFAS hemsida

 

Förekomst av PFAS i avfall inkl det från byggsektorn är en fråga som får allt mer uppmärksamhet. Detta inte minst genom ökad lagstiftning inom området ex genom utökningar med PFOA och PFHxS i POP förordningen ((EU) 2019/1021). Förutom frågan om avfallsklassificering kan PFAS innehåll även vara av intresse för val av behandling. Ex vid deponering kan utlakning påverka utgående vatten och därmed behovet av rening, vilket i ljuset av mer omfattande tillstånd och villkor kan vara viktig aspekt.

Byggmaterial och avfall kan vara en källa till PFAS och även om olika material har nämnts har kunskapen totalt sett varit begränsad. Nyligen kom en dansk rapport på ämnet från Miljøstyrelsen (se länk). Fyra olika byggnadstyper undersöktes, bostäder, offentliga byggnader, industriell verksamhet och övrigt (kontor, lager etc) och proverna indelades i tre tidsperioder, före 1950, 1950-1977 och 1977-2000. Materialen omfattade bla färg på olika ytor, golv- och väggbeläggningar/plattor, fogar, betong och tegel. Totalt i studien analyserades 350 prov map 32 PFAS varav 22 avsåg den danska omfattningen för jord, grund- samt dricksvatten, och 10 var baserade på undersökningar och tillgänglig information, arkivprov och analysmöjligheter.

PFAS återfanns över alla de olika tidsperioderna, materialen och verksamheterna. Som jämförelse användes de danska riktvärdena för jord map PFAS4 (10 µg/kg) och PFAS22 (400 µg/kg). PFAS kunde påvisas i 217 av 350 prov och totalt övskred 68 prov den lägre PFAS4 gränsen. Färg innehöll generellt de högsta halterna, men även i linoleum och vinylgolv, mattor och parkett återfanns påtagliga koncentrationer. Gällande sammansättning av PFAS varierade den, men mest frekvent kunde PFOS plus C5-C9 PFCA (PFPeA tom PFNA) detekteras. De enskilt högsta halterna, upp till 16 000 µg/kg, erhölls dock för 6:2 diPAP i vissa färgprov där ofta även bidrag från 8:2 diPAP var stort.

Eurofins erbjuder analys av PFAS i byggmaterial och avfall. Ett paket utgörs av danska PFAS22 medan vårt 33-pack baseras på reglering (ex POP, SVHC) och våra egna undersökningar av byggmaterial. Förutom dessa två har vi även ett större screening paket med 50 PFAS. Dessutom kan vi erbjuda TOP (total oxidizable precursors) för denna matrisgrupp. TOP kan ex vara av intresse vid undersökning av sk ”related substances” enl POP förordningen (länk nedan). Observera att en provberedning (krossning/ malning) oftast tillkommer (SL004).

PFAS-paket för byggmaterial och avfall

PLW8E: DK PFAS22
PLWB0: PFAS33 erfarenhetsbaserat och reglering
PLWD5: PFAS50 screeningpaket

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupporten, 010-490 8110 eller e-mail: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

Länkar:

DK rapport
TOP i avfall/produkter

Exponering av PFAS och källor till detta fortsätter att vara en aktuell frågeställning. Detta gäller inte minst livsmedel inkl köttprodukter. Förhöjda PFAS nivåer hos djur är resultatet av intag av kontaminerat vatten och foder. PFAS ackumuleras i djuren och halterna kommer att bero på djurslag och ålder. Halveringstiden, dvs utsöndringshastigheten för PFAS skiljer sig också mellan olika djur och PFAS ämnen (Fødevarestyrelsen, 2023). Ett uppmärksammat fall är Korsør i Danmark där ett flertal personer i en naturbetesförening exponerades av kött med höga PFOS koncentrationer (Fødevarestyrelsen, 2023; Slagelse kommune, 2023).

Ett bedömningssätt för exponering av PFAS/PFOS hos djur är halten i blodserum. Danska Fødevarestyrelsen har härlett indikatorvärden för PFOS gällande nötkreatur (3.3 µg/kg) och får (6.7 µg/kg). Om halten ligger under dessa antas risken för att överskrida maxvärdet för PFOS i kött i EU-förordningen (EU) 2023/915 vara låg. Också Livsmedelsverket (SLV) har antagit dessa indikatorvärden och hänvisar till dem i sin wiki (SLV, 2023).

Eurofins har nu tagit fram ett provtagningskit för både levande djur och efter slakt. Kitet består av två vaccumrör (levande djur) och två 50 ml plaströr (efter slakt) tillsammans med en provtagnings-instruktion. Provtagning av levande djur bör utföras av veterinär. Analys med detta kit avser blodserum som utgör grunden för bedöming mot indikatorvärdena. I det fall att analys önskas på helblod kontakta oss i förväg då andra provkärl behövs. 

Kit finns att beställa på vår emballagesida. Följ länk nedan och välj ”Livsmedel” eller ”Miljö & Vatten” beroende på kundtillhörighet (Eurofins Food & Feed resp Environment). Tänk också på att prover bör förvaras samt transporteras kylt ex med kylklampar i kylväska/låda och vid behov kan detta också beställas. På hemsidan finns också följesedlar att ladda ner om inte vårt online system EOL används. Information om våra inlämningsställen och andra transportlösningar (ex Same Day) finns dessutom.

Det paket som primärt rekommenderas är PFAS4 (inkl PFOS) med kod PLW8F (Food & Feed) resp PLWQH (Environment). Andra större paket för livsmedel/biota går också att använda om en utökad analys önskas, se vår PFAS websida (länk nedan).

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor om PFAS

Eurofins Food & Feed
Eurofins Environment

Länkar

Fødevarestyrelsen, 2023
SLV (2023) - kontrollwiki
Slagelse kommune (2023)
Eurofins emballage
Eurofins provinlämning
Eurofins PFAS analyspaket
Eurofins provtagningsinstruktion

Ett växande antal PFAS-ämnen och matriser är föremål för reglering. 2023 utvidgades POP förordningen ((EU) 2019/1021) till att förutom PFOS även omfatta gränsvärden för PFOA och PFHxS avseende produkter samt avfall. Dessutom omfattas PFOA och PFHxS "relaterade" ämnen och för PFOS "derivat", alla med separata gränsvärden. Dessa tillägg vidgar omfattningen avsevärt och det finns tillhörande listor med flera hundra exempel. En annan utveckling är förslaget om en generell PFAS restriktion (ECHA) där både enstaka och summan av alla individuella PFAS ska bedömas. För summan kan mätningen inkludera en oxidativ omvandling av prekursorer. Förutom POP förordningen bör det noteras att redan befintlig REACH lagstiftning för C9-C14 PFCA (perfluorerade karboxylsyror) och den förväntade för PFHxA, båda reglerar "relaterade" föreningar också. En annan pågående begränsning är ECHAs förbud mot PFAS i brandsläckningsskum (AFFF). Moderna skum är nästan helt baserade på större molekyler, ofta 6:2 fluortelomerbaserade, som kan brytas ned till PFAS som normalt mäts, dvs AFFF-halten kan i dessa fall ses som "relaterade" ämnen.

Både "relaterade" ämnen och "derivat" är för det mesta så kallade prekursorer. Prekursorer kan som slutliga nedbrytningsprodukter bilda PFCA och PFSA (perfluorinerade sulfonsyror) i naturliga system. Eftersom det finns tusentals olika PFAS ämnen utgör prekursorerna en mycket bred grupp av både kända och okända föreningar. Bland de mer kända kan t.ex. PFOSA, EtFOSE 6:2 och 8:2 FTS (fluortelomersulfonater) nämnas.

Dessutom kan prekursorer oxideras kemiskt till motsvarande perflourerade ämnen, typiskt PFCA, och det är vad som sker vid TOP-analys. TOP kan användas för att bedöma "typen" av många "relaterade" ämnen, "derivat" och prekursorer efter utvärdering av resultaten, och även ge kvantitativa data. I vissa fall kan TOP användas mer som ett verktyg för kvalitativa indikationer t.ex. för side chain co-polymers. Resultaten kan motivera ytterligare studier och eventuellt mer exakt identifiering av prekursorer. TOP kan också användas som ett sätt för oxidativ omvandling för jämförelse med summan av individuella PFAS i den föreslagna generella ECHA PFAS-begränsningen. Vi rekommenderar starkt att en "vanlig" PFAS-analys görs samtidigt som TOP både för att underlätta en jämförelse före vs efter och även av kvalitetsskäl. I många fall finns dessutom behov av att utvärdera individuella PFAS med gränsvärden (PFOS, PFOA etc).

Eurofins introducerar nu två paket för TOP i produkter och avfall. Ett paket motsvarande DK PFAS22 som används för bedömning av jord, byggmaterial, slam, vatten etc, och ett större screeningpaket. Rapporteringsgränsen (LOQ) är mellan 5-10 μg/kg med det lägre värdet för de flesta ämnena. Den rekommenderade provvikten är 10 g eller mer. Leveranstiden (TAT) är 10 arbetsdagar. Observera att provberedning (malning, krossning) inte ingår och kan behöva läggas till (SL004), och i sådana fall behövs mer material.

Nya TOP paket för produkter och avfall:

PLWC0: DK PFAS22 (TOP)
PLWB3: PFAS38 screening pack (TOP)

"Vanliga" PFAS paket för produkter och avfall:

PLW8E: DK PFAS22
PLWB0: PFAS33 erfarenhetsbaserat och reglering
PLWD5: PFAS50 screeningpaket

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupporten, 010-490 8110 eller e-mail: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

Länkar

POP förordning ((EU) 2019/1021)
ECHA (Restriktioner Annex XVII)
ECHA (Föreslagen general PFAS begränsning)
ECHA (brandskumsrestriktion)

Under 2022-2025/26 skall flera centrala myndigheter utveckla och stärka nationell samordning och vägledning för PFAS förorenade områden. De olika myndigheterna ansvarar för olika delar.

Exempelvis har Naturvårdsverket (NV) hand om samordning och vägledning om förorenade områden samt kunskap om PFAS i livsmedel och miljö. Uppdraget har fyra delprojekt: kartläggning, förvaltning, riskbedömning och efterbehandling samt styrmedelsutveckling. De myndigheter som deltar är, NV, Statens Geotekniska Institut (SGI) och Statens Geologiska Undersökningar (SGU) med stöd av bl.a. Livsmedelsverket (SLV), Jordbruksverket och Trafikverket. Även Länsstyrelserna (LST) och Försvarsmakten berörs vad avser inventering av förorenade områden.

SGI och SGU är involverade i frågeställningar rörande utveckling och forskning kring åtgärdsmetoder för PFAS. Två flygplatser, Sundsvall/Timrå och Örnsköldsvik har identifierats som områden för fältförsök och tekniktester. Vad det gäller forskning kring vissa utvalda metoder har även SLU (Sv Lantbruksuniversitet) och Örebro Universitet erhållit medel från SGU inom ramen för SGI:s uppdrag.

Parallellt med regeringsuppdraget genomför NV en konsekvensutredning av det förslag till ny vägledning för PFAS förorenade områden som kom 2022. Förslaget omfattade även nya lägre generella riktvärden för mark, baserade på PFAS4 (PFOS, PFOA, PFHxS, PFNA). Som en del av konsekvensanalysen utförs en utökad bestämning av bakgrundshalter i mineraljord som primärt SGU ansvarar för.

Eurofins har under det gångna året bidragit med analyser till detta uppdrag efter en SGI upphandling med stor viktning för kvalitetsfrågor.  Bestämningarna har ffa omfattat analys av grundvatten, men även jord, på de två flygplatserna. Dessutom har vi bestämt bakgrundsshalter i mark inom ramen för konsekvensutredningen. Förutom i Sverige har Eurofins genomfört ett liknande uppdrag map bakgrundshalter för det finska naturvårdsverket, SYKE. Ett ytterligare område är kött och blodanalyser från nötkreatur där syftet har varit att belysa förhållandet mellan de två vid påverkan från förorenat vatten och foder.

Vi på Eurofins är glada att vi har fått möjlighet att bidra till detta både spännande och viktiga regeringsuppdrag och tackar för förtroendet. Frågor om vårt PFAS arbete kan besvaras av Patrick van Hees.

Den föreslagna revideringen av vatten- (WFD) och grundvattendirektiven (GWD; COM(2022) 540 final) publicerades hösten 2022. För båda direktiven föreslogs 24 PFAS som (miljö)kvalitetsstandarder (EQS/QS; Sv MKN) beräknade för dricksvattenskydd. Det formella beslutet har inte fattats på EU-nivå ännu, men i Sverige tog SGU in PFAS24 i förordningen SGU FS 2023:1 för grundvatten i mars 23. Nu nyligen i dec 23 har sedan danska Miljøstyrelsen (2023) infört PFAS24 för ytvatten.

Gränsvärdet (EQS/QS) är i samtliga fall 4.4 ng/l PFOA-ekvivalenter. Denna viktade summa beräknas mha RPF (relativa potensfaktorer) med värden mellan 0.001 (PFBS) och 10 (PFNA) med PFOA =1. De högsta faktorerna erhålls för långa PFCA (C9-13) och PFSA (C>8). Systemet är baserat på levertoxicitet men antas vara relevant även för EFSA PFAS4 intagsberäkningar. Ett krav i övervakningen av EQS värden är att LOQ (limit of quantification) bör vara högst 30% av den aktuella gränsen (2009/90/EC). Givet denna förutsättning och RPF >1 för många PFAS, ställs höga krav på analytisk prestanda.

 

Eurofins nya metod och paket

Under ett antal år har vi erbjudit en låg LOQ metod för PFOS (0,039 ng/l). Denna metod har nu vidareutvecklats och utökats för att uppnå LOQs i intervallet 0.02-0.1 ng/l för många PFAS med speciellt fokus på de med hög RPF. Den viktade PFAS24 summan (upper bound) motsvarar 1.1 ng/l PFOA-ekvivalenter, dvs <30% av EQS/QS. Metoden är avsedd för naturliga "rena" matriser (yt-, grund- och dricksvatten). Tre paket erbjuds, ett för PFAS 24, ett som kombinerar PFAS24 och PFAS20 + 6:2FTS/PFOSA från dricksvattendirektivet (DWD) samt SE21/DK22, och ett som kan användas för screeningsändamål (60+ PFAS). Leveranstid (TAT) är 10 arbetsdagar och föredragen volym är 2x500 ml + 1x100 ml i Eurofins PFAS-flaskor för alla analyspaket. Ett speciellt kit med de tre flaskorna som krävs kan beställas kostnadsfritt. För orent vatten och naturligt vatten med vanlig LOQ, se våra andra PFAS24/30-paket (länk nedan). Paketen nedan kan beställas från 22 Jan. Mer information finns i vår sökmotor (se länk).

 

Ultralow LOQ paket för naturligt/rent vatten

PLWA1: WFD/GWD prel PFAS24 (SGU FS 2023:1) ultralåg LOQ

PLWA0: WFD/GWD prel PFAS24 och DWD20, SE21, DK22 ultralåg LOQ

PLW9Z: PFAS63 i vatten inkl WFD/GWD prel PFAS24 ultralåg LOQ

 

Länkar

EU:s revideringsförslag (COM(2022) 540 final)
EU-direktiv (2009/90/EC)
SGU FS 2023:1
Miljøstyrelsen (2023)
Analyskatalog online
PFAS24/30 (vanlig LOQ)

 

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupporten, 010-490 8110 eller e-post: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

De två ”klassiska” PFAS ämnena, PFOS och PFOA har under lång tid misstänkts ha cancerframkallande egenskaper. IARC (The International Agency for Research on Cancer) som är en del av WHO, har nu gjort en ny granskning av dessa kemikalier. Utvärderingen drar slutsatsen att PFOA är att betrakta som ett cancerframkallande ämne som orsakar cancer hos människor.

Läs mer här

I översynen av de prioriterade ämnena i vattendirektivet (WFD) och införandet av kvalitetsstandarder (tröskelvärden) i det uppdaterade grundvattendirektivet (GWD; COM(2022) 540 final) har samma 24 PFAS föreslagits. EQS/QS-värdet är i båda fallen en viktad summa med en gräns på 4.4 ng/l PFOA ekvivalenter. Beslutet om revideringarna är ännu inte fattat, men i Sverige har SGU (Sv Geologiska Undersökning) tagit in PFAS24 för grundvatten i föreskriften SGU FS 2023:1 som trädde i kraft den 1 Mars 23.

 

Under våren 2023 presenterade Eurofins ett PFAS24 paket som även innehöll C6O4, för vilken standarder tidigare inte funnits tillgängliga. Senare gjordes paket som täcker både PFAS24 och PFAS20 från dricksvattendirektivet (DWD) tillgängliga. 6:2FTS och PFOSA från svenska och danska DWD "utökningar" inkluderades också. I samtliga fall erbjuds paket för "rent" (naturligt; yt-, grund- och dricksvatten) och "orent" (avloppsvatten, process, lakvatten etc.) vatten.

 

Fasta miljömatriser och viktade PFAS24 summor

Eurofins introducerar nu två motsvarande analyspaket för fasta miljömatriser som jord, sediment och slam. För slam och sediment rekommenderar vi ytterligare torkning och malning (SL797 eller SL004). Dessutom har vi nu uppdaterat alla paket med en viktad PFAS24-summa i PFOA ekvivalenter. För vatten är summan ”lower bound” (exkl LOQ) medan för fasta ämnen rapporteras både ”lower bound” och ”middle bound” (1/2LOQ).

 

Nya paket (fasta material):

PLW9U: WFD/GWD prel PFAS24 (SGU FS 2023:1) (jord/sediment/slam)

PLW9V: WFD/GWD prel PFAS24 och DWD20, SE21, DK22 (jord/sediment/slam)

 

Befintliga paket (vatten):

PLW8J: WFD/GWD prel PFAS24 (SGU FS 2023:1) (rent vatten)

PLW8K: WFD/GWD prel PFAS24 (SGU FS 2023:1) (orent vatten)

PLW9D: WFD/GWD prel PFAS24 och DWD20, SE21, DK22 (rent vatten)

PLW9E: WFD/GWD prel PFAS24 och DWD20, SE21, DK22 (orent vatten)

 

Leveranstid (TAT) är 6-10 arbetsdagar beroende på matris och provberedning. Föredragen volym är 2x100 ml i Eurofins PFAS-flaskor och 100g (eller mer vid torkning) i vår PFAS burk.

 

För mer information om PFAS och de nya och reviderade paketen, se vår online analyskatalog (https://analyskatalog.eurofins.se/).

Länk:

EU revideringsförslag (COM(2022) 540 final): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52022PC0540

SGU FS 2023:1: https://www.sgu.se/om-sgu/verksamhet/foreskrifter/

 

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupporten, 010-490 8110 eller e-post: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

 

Som en del av vårt kontinuerliga utvecklingsarbete har vi nu sänkt svarstid (TAT) för våra vanligaste PFAS-paket från 14 till 7 dagar. Förutom detta har vi utökat vår ackreditering som nu omfattar fisk, fisklever och skaldjur samt kött/köttprodukter och ägg/äggprodukter (dvs livsmedel i förordning (EU) 2023/915). För inälvsmat har nya ackrediterade paket lagts till också dessa med en TAT på 7 dagar. Totalt är 36 PFAS ackrediterade för de förstnämnda matriserna, 28 PFAS för inälvsmat och ytterligare fem för fiskmuskel. Dessutom har LOQ för PFNA sänkts till 0.005 µg/kg vv i linje med den lägsta åtgärdsgränsen i (EU) 2022/1431 (EU screeningsrekommendation).

Rekommenderade paket finns i tabellen nedan. För livsmedel har det tidigare paketet PLW7X ersatts av PLW9Q, vilket bara inkluderar summeringar exkl. rapporteringsgräns (LOQ) i enlighet med EU-förordningen.

 

Kod

Test

LOQ

Enhet

TAT

Matriser

PLW8F

PFAS4 (EFSA, EU gränsvärden)

0.005-0.01

µg/kg vv

7d

Alla livsmedel inkl fisklever

PLW9Q

PFAS22 (DK dricksvatten förordning inkl PFAS4)

0.005-0.3

µg/kg WW

7d

Alla livsmedel inkl fisklever

PLW8H

PFAS49 (PFAS screening pack inkl PFAS4)

0.005-0.3

µg/kg WW

14d

Alla livsmedel inkl fisklever

PLW9I

PFAS4 (EFSA, EU gränsvärden)

0.005-0.1

µg/kg WW

7d

Inälvsmat (lever, njure etc)

PLW9H

PFAS30 (PFAS screening pack inkl PFAS4)

0.005-0.3

µg/kg WW

7d

Inälvsmat (lever, njure etc)

 

För forsknings-, miljö- och monitoring-studier där även inkl LOQ och 1/2LOQ summor krävs kan PLW7X användas istället för PLW9Q, PLW7Z istället för PLW8H, PLW9L istället för PLW9I och PLW9N istället för PLW9H. Mer information om PFAS och vårt erbjudande finns på vår webbsida.

Välkommen att kontakta oss om du vill diskutera PFAS.

Flera tester av fisk som säljs i livsmedelsbutiker, till exempel lax och gös, har under det senaste året bekräftat att de innehåller höga halter PFAS. Allra högst halter uppmättes i löjrom från Bottenviken, gös från Mälaren och Hjälmaren samt lax från Vänern och Bottenviken. En portion gös eller lax uppges överskrida gränsen för hur mycket PFAS man bör få i sig per vecka utifrån EU:s hälsobaserade riktvärde (TWI).


Sju paket med kräftor från svenska sjöar testades i augusti och fyra av dem hade halter av PFAS som överstiger de lagliga gränsvärdena för försäljning. Fler skaldjur testades också för PFAS, men i fallen för blåmusslor, havskräftor och räkor var halterna godkända. Resultaten visar att PFAS förorenar svenska sjöar och vattendrag och sprids till konsumenterna genom livsmedel.

Gränsvärden i livsmedel och dricksvatten

EU införde i år ett gränsvärde för PFAS4 i skaldjur motsvarande fem mikrogram per kilo. Än så länge finns endast gränsvärden för PFAS-4 för kött, ägg, fisk och skaldjur

För dricksvatten har Sverige tagit fram ett gränsvärde för PFAS-4 som baseras på EU:s hälsobaserade riktvärde. Gränsvärdet är 4 ng per liter och gäller från 1 januari 2026. Idag är det många vattenverk som har högre halter PFAS-4 och som därför behöver rena vattnet innan det skickas ut i ledningarna. Ett exempel där vi vet att invånarna har utsatts för höga halter av PFAS genom dricksvatten är I Kallinge i Blekinge, vilket nu är föremål för rättslig prövning i Högsta domstolen.

De vanligaste analyserna

De vanligaste analyserna som utförs inom PFAS-testing av vatten är paket som kan användas för testning mot rikt- och gränsvärden eller användas för screening.

För livsmedel och foder finns paket som kan användas både för jämförelsetestning mot gränsvärdena samt större som kan vara av intresse när man studerar ett bredare spektrum av ämnen.

PFAS i fokus i Sveriges Riksdag

I Sveriges riksdag togs i förra veckan Jytte Gutelands (s) interpellation till landsbygdsminister Peter Kullgren upp där hon önskar svar på följande frågor;

  1. Vad avser ministern att göra inom sitt ansvarsområde för att skydda svenska folket från PFAS och se till att vi hamnar under de gränsvärden som EU har satt upp?
  2. Hur underlättar ministern och regeringen för mindre kommuner så att deras vattenverk kan klara de gränsvärden som krävs.


    Se inslaget från Sveriges riksdag

    Mer Om PFAS

Eurofins has a longstanding collaboration with Örebro university and takes part in a number of projects on PFAS. A new article has now been accepted and is “in press”. The title is “Further insight into extractable (organo) fluorine mass balance analysis of tap water from Shanghai, China” and is published in the journal Environmental Science & Technology (link below). Enmiao Jiao from Tongji University, Shanghai is the first author of the paper while Patrick van Hees and Patrik Karlsson at Eurofins are co-authors.

 

Determination of PFAS in the samples

The article deals with the mass balance of organic fluorine in 39 drinking waters from Shanghai. Several analytical methods were employed such as “regular target” PFAS incl ultrashort, TOP (total oxidizable precursors), EOF/EF (extractable (organic) fluorine) and suspect screening. As seen as in many other studies it was found that TFA (trifluoroacetic acid; 1400-8000 ng/l) was dominant among the individual PFAS comprising up to 97%. The detection of the inorganic PF6 and BF4 frequently used in lithium-ion battery (LIB) electrolytes in drinking water is novel as well as the finding that these ions will be included in EOF (or EF). Moreover, PF6 and BF4 could to a large extent “close the gap” of unknowns in the EOF/EF determinations. Also, TFMS (trifluoromethyl sulphonate; 50-280 ng/l) was detected in all samples and the suspect screening revealed the presence of NTf2 (bis(trifluoromethanesulfonyl)imide) and OBS (p-perfluorousnonenoxybenzenesulfonate). TFMS and NTf2 are both also utilized in LIB electrolytes as additives together with other applications.

A major part of the study was performed at Örebro University where Enmiao Jiao worked as a guest PhD student. Her work and stay in Sweden were financially supported by Eurofins. Questions about our PFAS analysis and development can be answered by Patrick van Hees (e-mail: patrickvanhees@eurofins.se)

 

Web links

Download EST paper (open access)

In recent years ultrashort PFAS have attracted more and more attention. This applies specially to drinking water for which reports from Germany, The Netherlands and Switzerland among other countries have demonstrated their ubiquitous presence. This is also the case for potential water sources, as seen for Danish groundwaters. Concentrations of, in particular, trifluoroacetic acid (TFA) in precipitation has increased substantially since the 90’s and moreover there are 45 active pesticide substances approved in the EU that may degrade to TFA (see report for references). Ultrashort PFAS are characterized as having one, two or three carbon atoms and besides TFA, four other compounds are commonly considered: perfluoro propionic acid (PFPrA), trifluoromethane sulhonic acid (TFMS; triflic acid), perfluoroethane sulphonic acid (PFEtS) and perfluoropropane sulphonic acid (PFPrS). Each can have different sources e.g. TFMS can be used as an additive in lithium ion battery electrolytes.

The knowledge of ultrashort PFAS in Scandinavian drinking waters is still limited. Eurofins has carried out a project where 32 samples from 31 cities in Sweden and Norway were investigated. In addition, a set of 30 other PFAS were determined. The results showed that TFA was present in all waters in the range 70-720 ng/l (280±160 ng/l; mean ± s.d.) with the lowest value recorded for Trondheim and the highest for Visby on the island of Gotland. TFMS was also found in a number of samples (up to 1.5 ng/l), while PFPrA and PFPrS were found on one occasion at Uppsala South, a site with a known PFAS contamination. In general, the lowest TFA levels were seen in W and N Norway and the highest along the S-E Swedish coast. Overall, concentrations decreased from south to north and rose from west to east. Regarding PFAS4 the Swedish limit of 4 ng/l was exceeded at four locations and the Danish value of 2 ng/l at ten. If TFA was to be included in the “PFAS total” parameter in the drinking water directive (DWD) the sum would pass the 500 ng/l limit at two sites (Visby and Karlskrona) with other sites in S-E Sweden just below.

The work was performed on drinking (tap) waters mainly taken directly at users. To further elucidate sources and trends, studies on raw waters, water bodies (ground, surface, infiltration etc) and water treatments as well as seasonal variations would be required. Taken as a whole the results show that ultrashort PFAS are relevant in a context of DWD and for TFA also the proposed revision of the groundwater directive as being a so called non-relevant metabolite (NrM). Moreover, the compounds need to be discussed as a part of a wider group of vPvM and PMT substances. The study is going to be presented at the Flouros 2023 conference 30 Aug – 1 Sep in Idstein (DE) together with two other Eurofins contributions.

Questions on the report can be answered by Patrick van Hees (e-mail: patrickvanhees@eurofins.se)

Links and Downloads

The report can be downloaded here
Ultrashort PFAS analysis
General PFAS information

Livsmedelsverket har nyligen skickat ut ett nyhetsbrev till livsmedelsföretagen samt publicerat en press release om PFAS i animaliska livsmedel.

Sedan 1 Jan 2023 gäller gränsvärden på PFAS i kött, fisk, skaldjur och ägg. Värdena omfattar livsmedel som har producerats efter detta datum (se länk).

Vår bedömning är att livsmedlen med störst risk att överskrida gränserna är fisk och skaldjur (kräftor) från insjöar. Detta gäller speciellt kräftor som har en större risk att innehålla mer än den tillåtna gränsen 5 µg/kg våtvikt. 

Gränsvärdet för skaldjur, 5 µg/kg, är betydligt lägre än motsvarande för de flesta insjöfiskar. Detta medför att risken för överskridande just för kräftor blir högre än för fisk från samma vatten.

Eurofins har tagit fram ett anpassat paket som motsvarar aktuella gränsvärden och ger möjlighet till en direkt jämförelse. Dessutom har vi tagit fram en specialanpassad följesedel som kan skrivas ut och fyllas i inför inskick av prov (se länk).

Provtagningsinstruktioner: 
Kräftorna ska vara kokta och i normalstorlek, frysta eller kylda. Provmängd minimum 8 kräftor (max 1 kg). Skickas i kylväska med frysklampar. Förpackas väl för att förhindra läckage, vid behov finns emballage att beställa här. Proverna skickas in måndag-onsdag, adress för prover hittar du här. Du kan också använda dig av ett av Eurofins inlämningsställen som du hittar här.

Länkar:

SLV nyhet för företag
SLV Press release
Eurofins följesedel

I januari 2023 infördes nya gränsvärden i EU om hur mycket PFAS som får finnas i den mat som säljs. Naturskyddsföreningen har gjort en undersökning av livsmedel från Sverige och har valt att fokusera på kött och fisk som det finns juridiska gränsvärden för och är vanligt förekommande på svenska matbord. 

Här kan du läsa artikeln i sin helhet:

https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/pfas-i-sommarmat/

 

Rapporten presenteras också i Dagens Nyheter:

https://www.dn.se/sverige/ny-rapport-varnar-for-hoga-halter-av-miljogiftet-pfas-i-svensk-matfisk/

I ett projekt som pågått närmare ett år har dessa två web-baserade portaler med SGF (Svensk Geoteknisk Förening) som huvudman uppdaterats med ny och utökad information om PFAS. Portalerna avser att ge övergripande sammanställningar över den kunskap som finns och därmed bidra till att lämplig metodik används vid efterbehandling av förorenade områden. PFAS delen på de två, delvis sammanlänkade, portalerna har växt och består nu av nio områden som bla täcker struktur, egenskaper, undersökningar, åtgärder och analysmetoder.

Till arbetsgruppen, ledd av Envifix och Ramböll, har funnits en referensgrupp som har granskat och diskuterat det nya innehållet. I denna referensgrupp har Patrick van Hees på Eurofins ingått tillsammans med representanter från SGI, SGU, SLU, Länsstyrelserna, Naturvårdsverket (Swe-EPA), Envytech och ECT2.

De uppdaterade hemsidorna ger en värdefull ”referenspunkt” för information om PFAS och förorenade områden. Dessutom finns många referenser till andra dokument med ytterligare beskrivningar. Vi hoppas att sidorna kommer att få många besökare!

Länk till portalerna: https://www.fororenadeomraden.se/index.php/aemnen/pfas

 

Kontakta Eurofins experter!

Patrick van Hees kan kontaktas via e-mail: patrickvanhees@eurofins.se.
Allmänna frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupporten, 010-490 8110 eller e-post: SpecialBUMiljo@eurofins.se

I förslaget till reviderat vatten- (WFD) och grundvattendirektiv (GWD; COM(2022) 540 final) finns en viktad summa PFAS24 med gränsen 4.4 ng/l PFOA ekvivalenter för båda direktiven. Även om det formella beslutet inte är taget har SGU redan nu valt att införa PFAS24 i förordningen SGU FS 2023:1 som inkluderar tröskelvärden för grundvatten. Förordningen trädde i kraft 1 Mars 23.

Huvudparten av de 24 PFAS substanserna utgörs av perflourerade karboxylater (PFCA; C4-C18) samt sulfonater (PFSA; C4-C10) som dock inte är exakt de samma med dricksvattendirektivets (DWD) PFAS20 eller SLV21 listan. Övriga substanser utgörs av telomeralkoholer (6:2 och 8:2 FTOH) och tre PFAS etrar (PFECA), GenX, (A)DONA och C6O4. Just för C6O4 har det inte funnits någon standard att tillgå pga patenträttigheter. Dock har den situationen ändrats, vi har erhållit substansen och kan nu erbjuda analys av ämnet.

 

Eurofins nya och utökade analyspaket

Vi har sedan tidigare introducerat två PFAS23 paket utan C6O4. Dessa paket utökas nu och blir PFAS24 (utan prisjustering) samt byter namn. Som förut rör det ett paket för naturliga ”rena” matriser (yt-, grund- och dricksvatten) och ett för ”orena” (avlopps-, process-, lakvatten etc). Som nämnt ovan är listorna för yt/grund och dricksvatten inte riktigt matchade. Därför introducerar vi nu två nya paket som kombinerar PFAS24 och PFAS20/21 samt även PFOSA som finns på DK22 listan för dricks- och grundvatten. Svarstid är 10 arbetsdgr och önskad volym är 2x100 ml i Eurofins PFAS flaskor för samtliga paket.

 

Befintliga utökade paket (inkl C6O4) med nytt namn

PLW8J:  WFD/GWD prel PFAS24 (SGU FS 2023:1) (naturliga vatten)
PLW8K: WFD/GWD prel PFAS24 (SGU FS 2023:1) (smutsiga vatten)

 

Nya paket

PLW9D: WFD/GWD prel PFAS24 och DWD20, SE21, DK22 (naturliga vatten)
PLW9E: WFD/GWD prel PFAS24 och DWD20, SE21, DK22 (smutsiga vatten)

För mer uppgifter om PFAS och de nya paketen, se vår online-analyskatalog.

 

Länkar

EU revisionsförslag (COM(2022) 540 final)
SGU FS 2023:1

 

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupporten, 010-490 8110 eller e-post: SpecialBUMiljo@eurofins.se

Over the last 10 years PFAS contamination of water and soil have to a great extent been linked to the use of AFFF foams e.g. at fire drill sites. In parallel investigations of products and other environmental matrices have been performed. This also means that other PFAS chemicals come into focus, substances that are typically not found in firefighting foams. Polyfluoroalkyl phosphate esters (PAP) and especially the diesters (diPAP) is such a “family” of PFAS. The ester structure of PAP is formed when different telomer alcohols react (FTOH) react with phosphate. PAPs have been used in the pulp and paper industry e.g. in food contact materials (FCM) but also in personal care products, cosmetics, cleaning products, coatings and paints (Eriksson, 2016; KEMI Rapport 5/21). For example, in a study of cosmetics (KEMI PM 9/21) the sum of diPAPs comprised up to 0.2% of the total content. In addition, the C8 sulphonamide based di-ester, diSAmPAP, can frequently still be detected in e.g. FCM (KEMI Rapport 5/21).

Presence in the Enviroment

Besides direct exposure to PAP compounds they can also be found in the environment. This e.g. applies to indoor dust where mono and diPAPs made up 39-94% of the total PFAS measured (tot PAP in SE dust 167 µg/kg; Eriksson 2016). Given the presence of the substances in consumer products, sewage sludge is a matrix that will reflect this usage. In the report by Yeung et al (2016) diPAP was found to be the major PFAS class (42-79%) in sludge from three Swedish WWTP (~120 µg/kg DM) with PFAS moieties ranging from 6:2 up to 16:2. High concentrations have also been found in sludge from other Nordic countries and occasionally low levels in effluent water (TemaNord 515, 2019). As a consequence, diPAP (6:2, 8:2, 10:2) was recommended in the current PFAS monitoring campaign by the Swedish sludge certification program REVAQ. DiPAPs are also occasionally found in biota e.g. fish, marine and terrestrial mammals in the Nordics (TemaNord 515, 2019). Another recent finding is the detection of diPAP (e.g. 8:2 and 10:2) in sediments outside a number of Swedish pulp and paper mills with concentrations summing up to 1100 µg/kg DM. In addition, diSAmPAP was found as well (max. 680 µg/kg DM; NV-06307-20, 2022). In March a study was published demonstrating the occurrence 6:2 diPAP in toilet paper from all over the world and that this was the case for both paper made from virgin and recycled fibers. It was calculated that toilet paper could correspond to 4-89% of the 6:2 diPAP found in sludge (Thompson et al, 2023)

Analysis of diPAPs and diSAmPAP

Eurofins now offers a range of PAP compounds in environmental solids and products (e.g. paper, tissue, building material etc). For solids the reporting limit (LOQ) is 0.1 µg/kg DM and for products 1 µg/kg. The tests can be ordered in addition to already existing packs for soil/sediment/sludge, see codes in the table below. If they are to be analysed on their own a preparation test needs to be added, LW153 (env solids) and LW24X (products). For products and waste, the four compounds can also be found in the new package PLWB0. Frequently a pretreatment is required for products such as milling, shredding and/or crushing (SL004 or LX001; additional cost). For sludge, sediment etc the LOQs are based on a dry matter content of at least 60%. Drying can be ordered separately if preferred (SL797). Development work is taking place to extend the scope with 10:2 diPAP and diSAmPAP (for env solids). Please contact us in advance if you are planning bigger jobs, especially for products.

Compound

Soil/sediment/sludge

Products

6:2 diPAP

LW2EE

LW259

6:2/8:2 diPAP

LW2EH

LW2CA

8:2 diPAP

LW2ED

LW25A

diSAmPAP

 

LW2CC

Contact Eurofins experts!

Questions about PFAS can be answered by our analytical advisory service, which can be reached via customer support, 010-490 8110 or e-mail: SpecialBUMiljo@eurofins.se

Further Reading:

Eriksson, U.  (thesis 2016)
Yeung et al (2016), SE-EPA report
TemaNord 515 (2019)
KEMI PM 9/21: PFASs in Cosmetics
KEMI Rapport 5/21
NV-06307-20 (2022; sediment)
Thompson et al (Env Sci Tech Lett, in press 2023; free abstract)

Eurofins Food & Feed Testing pesticidlaboratorium i Sverige har av Eurofins globala koncern utsetts till centralt kompetenscentrum för PFAS (per- och polyfluoralkylämnen) testning i livsmedel för Europa.

Laboratoriet i Lidköping är det största i Europa och har arbetat med PFAS sedan 2004. 2022 byggdes ett nytt PFAS-labb för att klara av framtida efterfrågan. Laboratoriet har också investerat mycket i expertkunskap och toppmodern utrustning.

- Eurofins har lång erfarenhet och hög kompetens inom området, säger Johan Veermets och Torbjörn Synnerdahl på Eurofins. Vi är tacksamma för denna möjlighet att hjälpa våra kunder och kollegor runtom i Europa och bidra med vår spetskompetens och bidra med vår kunskap till livsmedelsbranschen. 

Den nya EU-förordningen om PFAS i livsmedel började gälla den 1 januari 2023.

Här kan du läsa mer om PFAS, förordningen samt analyser

Kontakta oss om du vill diskutera PFAS

Textilier, fluorgaser och medicinteknisk utrustning står för en stor del av utsläppen av PFAS som varje år hamnar i miljön i Europa. I lagförslaget  föreslår Kemikalieinspektionen och myndigheter i fyra andra länder att all tillverkning och försäljning av PFAS förbjuds. Om PFAS inte begränsas så kommer de årliga utsläppen i stället att öka.

Enligt förslaget undersöks finns det två alternativ för att stoppa tillförseln av PFAS. Det ena är att all användning av PFAS förbjuds direkt efter en övergångsperiod på 18 månader. Under en 30-årsperiod minskar då de samlade utsläppen från all användning med 95 procent. Det andra alternativet är att vissa specifika användningar får tidsbegränsade undantag eftersom det handlar om till exempel skyddskläder och produkter inom medicinteknik där PFAS fyller en viktig funktion och det i nuläget inte finns några alternativ att använda. Det förslag som nu läggs fram innebär att vissa användningsområden får tidsbegränsade undantag.

Artikeln om lagförslaget

PFAS har hittats i ekologiska äggulor. Särskilt barn som äter mycket ekologiska ägg är i riskgruppen. Ämnena överförs med största sannolikhet via fiskmjöl som ingår i fodret till hönsen. Det visar en studie från DTU Food Institute som gjorts i samarbete med det danska veterinär- och livsmedelsverket.

Ämnena överförs med största sannolikhet via fiskmjölsfoder. Misstanken för fiskmjölet uppstod på grund av att man hittat en mycket enhetlig koncentration och sammansättning av PFAS-föreningar i stora besättningar som använder ekologiskt foder.

Läs artikeln i sin helhet (danska) https://www.food.dtu.dk/nyheder/pfas-fundet-i-oekologiske-aeg?id=b711b58b-c876-4318-9521-fcbee2b670a2

En artikelserie om hur PFAS-nivåer påverkar jordbruket finns i Land lantbruk 2022-10-14, se länk i slutet av artikeln. Denna artikel är en kort sammanfattning.

Kraftiga PFAS-föroreningar hindrar lantbrukare söder om Halmstad från att använda vatten till grödor och betesdjur. Några av de högsta PFAS-nivåerna i Sverige har uppmätts i området.

Sedan två odlingssäsonger avråder kommunen lantbrukare från att använda vatten från Trönningeån nära Kistinge industriområde. I Kistingebäcken uppmättes hälsoskadliga PFAS-kemikalier långt över riktvärdena redan 2015.

Vid uppföljande prover 2019 och 2020 visades halter upp till 20 000 nanogram per liter i grundvattnet och 3 300 nanogram per liter i ytvattnet. Riktvärdet för dricksvatten är 90 nanogram per liter. När lantbrukarna  informerades 2020 slutade de att pumpa vatten från ån för att inte sprida kemikalierna vidare till betande nötkreatur eller de cirka 100 hektar lämpliga för odling av potatis och specialgrödor.

Ansvarsfrågan för utsläppen utreds

Det är utrett att, utöver kommunen, har 14 verksamheter bidragit till spridningen av PFAS. Det är dock ännu oklart hur och om lantbrukarnas vattensituation kan lösas. Kommunstyrelsen har beslutat att lantbrukarna själva får stå för kostnaden för att leda om vattenrör till en å med friskt vatten och kräva ersättning när ansvarsutredningen är klar om flera år.

Lantbrukarna avråds från att bevattna vilket äventyrar odlingarna av bland annat potatis och vitkål. Utsläppen från Kistinge industriområde forsätter.

Det är enligt Miljöbalken de som orsakat utsläppen som bär ansvaret för att sanera och ersätta skadan.

Jurister på LRF anser däremot att det är fel att låta lantbrukarna hantera problemet på egen bekostnad i väntan på ansvarsutredningens resultat, med hänvisning till Miljöbalkens kapitel 10. Något som har framförts till kommunens mark och exploateringskontor.

Tills vidare avråds lantbrukarna från använda vattnet från Trönningeån till grödor och djur. Analysresultat av vattenprover har under hösten skickats till Naturvårdsverket som kommer att göra en ny riskbedömning, enligt Tomas Sjöstedt.

Lantbrukare ansvarar för sina produkters säkerhet

Lantbrukare ansvarar för sina produkters säkerhet samtidigt som det i dag saknas tillräcklig kunskap om när problematiska halter av PFAS i livsmedlen uppstår. I ett nytt regeringsuppdrag ska svenska myndigheter reda ut dilemmat. Efter studier på både försöksdjur och människor har man sänkt gränsen för TWI (tolerable weekly intake) för vad som kan anses som säkra exponeringsnivåer.

Efter påstötningar på regeringskansliet våren 2021 har Naturvårdsverket tillsammans med Jordbruksverket och Livsmedelsverket fått i uppdrag att 2022–2024 öka kunskapen om PFAS i livsmedel.

Provtagning för att kartlägga dolda PFAS-föreningar

John Strand, limnolog (expert på inlandsvatten) och miljörådgivare på Hushållningssällskapet i Lilla Böslid menar att växande gröda sannolikt tar upp PFAS eftersom bottenfaunan gör det. Än så länge finns det lite forskning på detta, därför är det försiktighetsprincipen som gäller än så länge.

Det behövs enligt John Strand ökad provtagning för att upptäcka dolda PFAS-föroreningar som antagligen är utbredda i jordbrukslandskapet och för det behövs finansiering. Nästa utmaning är själva saneringen, betonar han.

Artiklarna om PFAS i Land Lantbruk (artikeln kräver inlogg som prenumerant)

Gränsvärden för PFAS-halter i livsmedel har nu beslutats av EU-kommissionen och gäller animaliska livsmedel som till exempel kött, fisk, kräftdjur och ägg (förändring (EU) 2022/2388, förordning (EC) No 1881/2006). När gränsvärdena börjar gälla den 1 januari 2023 får inte livsmedel som innehåller mer PFAS än gränsvärdet säljas. Det finns redan ett gränsvärde för dricksvatten och den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) bedömer är att många i Europa får i sig för mycket PFAS från vatten och olika livsmedel. 

Företagen ansvarar för att gränsvärdena inte överskrids i deras livsmedel. Myndigheter som kontrollerar livsmedelsföretagen kan besluta att livsmedel ska tas bort från marknaden om de innehåller mer PFAS än gränsvärdet tillåter. Totalt finns i förordningen gränser för fyra enskilda PFAS samt summan av dessa (PFAS4). Ämnena är de samma som de Efsa 2020 beräknade ett tolerabelt veckointag (TWI) för, och utgörs av PFOS, PFOA, PFHxS samt PFNA. 

Eurofins PFAS analyser

Vi har en lång erfarenhet av att analysera PFAS och introducerade 2020 en ny metod för PFAS i livsmedel med ledande rapporteringsgränser (LOQ). De senaste åren har vi undersökt förekomst i olika livsmedel bl.a. fisk, skaldjur och barnmat. Vi utförde också den uppmärksammade studien av kräftor för Testfakta som visade att svenska kräftor kan överskrida angivna maxhalter. Egna analyser har dessutom visat att insjöfisk (lax) samt lax från Östersjön kan påvisa koncentrationer som gör att de inte får användas för barnmat enligt de nya reglerna. En ytterligare aspekt är att PFAS4 är bara en del av alla PFAS som kan bestämmas, och andelen kan i stort variera mellan 0-100%. För fisk utgör PFAS ofta mindre än 50% och förutom PFAS4 kan bioackumulerande långa PFAS (C10-C14) vara viktiga. Inte heller halter av prekursorer som PFOSA skall förbises i vissa prover.

Här kan du läsa mer om gränsvärdena för livsmedel och för vatten:

Livsmedel (EU förordning)
Pessmeddelande (SLV)
Dricksvatten (ny förordning)

Behöver du hjälp och vill diskutera hur du kan påbörja analyser av PFAS i ditt livsmedel och dricksvatten, kontakta salj.livsmedel@eurofins.se