Gör hästen redo för betessläpp
Betessäsongen närmar sig och som alltid är det viktigt att ha bra rutiner. Detta för att betesperioden ska bli ett positivt avbrott för hästen. Här är fem tips som hjälper dig att göra en säker övergång för din fyrbenta vän. Visste du förresten att det går att få sitt betesgräs analyserat?
Även om hästen går på bete är en balanserad foderstat lika viktig som under stallperioden. Hästens näringsbehov förändras inte även om ensilerat grovfoder eller hö ersätts med gräs.
-
Gradvis tillvänjning ger en bra betesstart.
Hästens matsmältningssystem tål inte plötsliga foderbyten och all introduktion av nytt foder bör ske över tid. Friska hästar under rätt förhållanden kommer sällan att ha problem vid övergången från vinterfoder till betesgräs. En rekommendation är att börja med 15 minuters bete och sedan dubbla tiden varannan dag. Efter 14 dagar kan hästen vara redo för en skön sommar på bete.
För hästar som är benägna för utfodringsrelaterade sjukdomar bör dock längre tid ägnas åt betestillvänjning. Dessa hästar bör också erbjudas en ett magrare bete, och helst vänta till försommaren innan de släpps ut då vårgräs kan vara allt för kraftigt.
-
Gräsets ålder påverkar dess näringsvärde
Tidigt på våren kan gräset vara kraftigt, medan näringsvärdet minskar under sommaren. Hästar med högt näringsbehov bör därför ofta tillskottsfodras under senare delen av sommaren och hösten. För hästar som är mer benägna att få utfodringsrelaterade sjukdomar kan situationen vara tvärtom. För dessa hästar kan kraftigt bete vara direkt skadligt.
Ungt gräs innehåller mycket energi och protein, men lite fibrer. Till en början består gräset av unga skott, och när axet blir synlig säger vi att gräset skjuter. I takt med att gräset utvecklas ytterligare kommer stammen att utgöra en allt större andel av växten. Fiberinnehållet kommer nu att öka, på bekostnad av näringsämnen som protein och mineraler.
Fibrer, tillsammans med lignin fungerar som växtens skelett. Lignin är en aromatisk polymer som binder till de olika fiberfraktionerna och gör dem osmältbara. När gräset åldras kommer dess energiinnehåll att minska på grund av en ökande ligninhalt i gräset. Speciellt efter blomningen ökar hastigheten på denna lignifieringsprocess och gräsets smältbarhet minskar snabbt.
-
Lufttemperatur och mängd solljus påverkar gräsets sockerhalt.
Med hjälp av solljus producerar växten socker genom fotosyntesen. På natten kommer det dock inte att ske någon fotosyntes och därmed ingen sockerproduktion. Därefter använder växten de ackumulerade sockret och energilagret för tillväxt. Högre temperaturer leder till bättre tillväxt och därmed högre sockerförbukning.
För hästar som är mer benägna för utfodringsrelaterade sjukdomar är ett lågt innehåll av socker i gräset önskvärt. För sådana hästar kan det vara klokt att begränsa betestiden till de tider på dygnet då sockernivån är som lägst. Natt och tidig morgon är ofta bäst, medan sockernivåerna på eftermiddagen och kvällen kan vara höga.
Under sensommaren och tidig höst kommer dagstemperaturen att sjunka. Detta minskar gräsets tillväxt och därmed också förbrukningen av socker. Varma dagar och kalla nätter leder till god sockerproduktion under dagen, men låg förbrukning på natten vilket kommer att ge en ackumulering av socker och fruktan i gräset.
-
Frekvent tillsyn av betesdjur säkerställer god hälsa.
Hästar som betar behöver daglig tillsyn och god vattentillgång. Kom också ihåg att salt- och mineraltillskott är lika viktiga på sommaren som resten av året. Stängsel ska kontrolleras regelbundet och föremål som hästarna kan skada sig på ska tas bort.
Det ska aldrig vara fler hästar som betar än det finns tillräckligt med yta och gräs att tillgå. För många hästar på för liten yta kan leda till stress, skador, parasitinfektioner och undernäring. Ta även bort avföringen där det är praktiskt möjligt. Hästar är kräsna och om det finns lite av föredragna ängsgrödor kan de äta gräs närmare sin egen avföring vilket ökar risken för parasitinfektion.
-
Ta kontroll över betestillväxten på betesmarker
Putsning av betet kan förhindra tillväxt av ogräs, samt stimulera återväxten av gräs. Vissa ogräs kan vara giftiga för hästar, om betet försämras ökar risken för att hästen äter något som kan vara skadligt för den.
Vid en bra grästillväxt utnyttjar gräset sockret i större utsträckning. En optimal gödsling är bättre än att "lämna betet åt sig själv" då gödsling stimulerar en god tillväxt. Tänk på att inte släppa din häst för tidigt efter gödsling då mängden nitrat tillgängligt i gräset är så pass högt direkt efter gödsling att detta kan skada hästen. Med jord- och gödselanalyser som ett komplement till din grovfoderanalys hjälper dig att lägga upp en bra gödslingsplan och optimera ditt bete vilket är postivt för djuren, miljön och plånboken.
Analys av betesgräs
Visste du att det går att analysera gräs från betesmarker? Använd en sax och klipp av en näve gräs vid vart tionde steg. Detta görs slumpmässigt tvärs över ängen. Fyll upp en ren hink eller säck och blanda väl. Av detta tas ca 500 gram ut för inlämning till laboratoriet. Detta är förpackat i en tät plastpåse, förslagsvis en zippåse.
Provmaterialet måste skickas in så snabbt som möjligt, eftersom färskt gräs har kort hållbarhet.