Kontrollerade livsmedel är kvalitetssäkrade livsmedel
Varför gör vi livsmedelsanalyser?
Du ska kunna känna dig trygg och veta att det du handlar, tillagar och till sist äter har passerat olika kontroller och är fritt från bekämpningmedel, ohälsosamma ämnen, allergiframkallande ämnen mm.
Det kan finna olika syften med analyser men i stora drag delar vi in analysområdena i livsmedelssäkerhet, livsmedelskvalitet och redlighet.
Livsmedelssäkerhet
Kemiska och mikrobiologiska analyser görs av livsmedel för att kontrollera och trygga säkerheten. Exempelvis görs analyser av förekomst av tungmetaller, allergiframkallande ämnen, sjukdomsframkallande mikroorganismer eller tillsatser.
Livsmedelskvalitet
Näringsvärdesanalyser och mikrobiologiska analyser är vanligast förekommande inom livsmedelskvalitet. Näringsvärdesanalyser visar livsmedlets innehåll av energi och näringsämnen som till exempel fett, protein och kolhydrater. Mikrobiologiska analyser inom livsmedelskvalitet indikerar dels hur livsmedlet förvarats eller hanterats, och dels hur de påverkar livsmedlets lukt, smak och hållbarhet.
Redlighet
Redlighet handlar bland annat om om att säkerställa en produkts ursprung,att den ekologiska produkten faktiskt är ekologisk, att märkningen på livsmedelsförpackningen stämmer överens med innehållet - kort och gott att det inte har fuskats med produkten.