Mikrobiologi livsmedel - sjukdomsframkallande mikroorganismer
Varför ska man analysera?
Överallt i vår omgivning och produkter finns bakterier och virus och vissa av dessa finns naturligt i våra livsmedelsprodukter. Vissa bakterier bildar sporer som är värmetåliga, sporerna överlever även om livsmedlet kokas. En del bakterier överlever i kalla miljöer.
Bakterier och virus har alla olika egenskaper, en del är nyttiga och förbättrar livsmedlets smak, konsistens och hållbarhet. En del försämrar livsmedlets hållbarhet, men man blir inte sjuk av dem, och en del är sjukdomsframkallande. Det finns även bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika, dessa kallas antibiotikaresistenta bakterier.
Utbrottsanalyser, offentlig kontroll livsmedel
För mer utförligt analysutbud, se sida 2 på följesedel.
Har du frågor om analysutbud, vänligen kontakta Teknisk support mikrobiologi. Tel: 010- 490 8352, e-post: mikro.asm@eurofins.se
Har du frågor om transporter, provmaterial och provtagning, vänligen kontakta vår kundsupport. Tel: 010- 490 8310, e-post: info.livsmedel@eurofins.se
Här kan du ladda ner provtagningsinstruktion.
Lagar och förordningar och gränsvärden
På livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se, finns en förteckning över de lagar och förordningar som gäller för hela livsmedelsområdet.
Sedan 2014 finns nya Kontrollhandböcker gällande mikrobiologisk provtagning, i nedanstående delar finns även information kring gränsvärden:
- Provtagning del 2 - Förordning 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel
- Provtagning del 3 - Biologiska faror och indikatororganismer
- Provtagning del 4 - Mikrobiologisk bedömning av livsmedelsprover
- Provtagning del 6 - Provtagning för kontroll av salmonella
- Listeria - kontrollhandbok
Analyserbjudande
Eurofins nätverk av laboratorier erbjuder ett komplett analyssortiment av sjukdomsframkallande mikroorganismer, så kallade patogener, för din omgivning eller på din produkt. På dessa har vi olika detektionsgränser, olika spädningar.
Vi utför analyser på olika produktgrupper så som råvaror, råa eller kylda/frusna produkter, delvis värmebehandlade och helt värmebehandlade produkter, sammansatta och färdiglagade produkter, beredningar, torra livsmedel etc.
Vid behov kan vi även erbjuda konsultation kring er provtagningsplan samt branschspecifika utbildningar i mikrobiologi.
För några av de sjukdomsframkallande bakterierna finns både standardmetoder och godkända snabbmetoder, där svaren lämnas ut redan efter 1-2 dygn efter det att provet anlänt till laboratoriet.
Vi erbjuder även mikrobiologiska analyser av foder.
Eurofins Food & Feed Testing erbjuder snabbare typning
Vi lanserar nu typning av bakterier, jäst och mögel med hjälp av vårt nya MALDI-TOF MS instrument. Fördelen för dig som kund är mycket tydlig; du får snabbare svarstid just när pressen är som allra störst och leveransförseningar kan bli kostsamma. I situationer när bakterier, jäst och mögel behöver typning, är tiden som allra mest dyrbar.
Vad är Maldi-Tof-teknik?
MALDI-TOF MS (Matrix Assisted Laser Desorption Ionisation-Time of flight) är en väl beprövad teknik. En koloni tas från en agarplatta, upparbetas i flera steg och överförs därefter till en analysplatta, innan den placeras i MALDI Biotyper-instrumentet. En laser sönderdelar mikroorganismens protein som sedan accelereras över ett elektromagnetiskt fält. En detektor registrerar Time of flight, och ett för mikroorganismen unikt spektrum registreras baserat på proteinets flygtid. Resultatet jämförs med proteinspektrum från kända mikroorganismer i en databas med ca 3 000 mikroorganismer. De 10 bästa matchningarna visas, och en score anger hur tillförlitligt resultatet är.
Läs mer
Livsmedelsverket - Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar
Livsmedelsverkets - matförgiftning