JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> Höga nivåer av ultrakorta PFAS (TFA och TFMS) i juice och fruktpure

Höga nivåer av ultrakorta PFAS (TFA och TFMS) i juice och fruktpuré

Sidebar Image

Ultrakorta PFAS med 1-3 kolatomer har fått en allt större uppmärksamhet under de senaste åren. Nyligen genomförda studier har visat en omfattande spridning i miljön, med betydande halter i framför allt dricksvatten men även grund- och ytvatten. TFA (trifluorättiksyra) är den enklaste perfluorerade karboxylsyran. I nederbörd har denna förening ökat avsevärt sedan 90-talet, detta på grund av nedbrytningen av "moderna freoner" (t.ex. HFC-134a, HFO-1234yf) i atmosfären. Dessutom finns det cirka 40 pesticider godkända inom EU som kan brytas sönder ner till TFA. TFMS (trifluormetansulfonsyra) är en annan vanlig ultrakort PFAS, en sulfonsyra, som används som en "supersyra" i organisk syntes och som additiv i litiumjonbatterier (LIB). 

Relativt lite är känt om dessa två ämnen i livsmedel, men ett växande antal studier visar att växter kan ta upp och ackumulera TFA. Eurofins Food & Feed Testing AB, PFAS Competence Centre har i samarbete med Örebro universitet bestämt TFA och TFMS i juicer och drycker (n=37) tillsammans med frukt/grönsakspuréer (n=9) avsedda för små barn. Resultaten visade höga halter av TFA i apelsinjuice och handpressade apelsiner. Den genomsnittliga TFA koncentrationen var 34 000 ng/l (n=13) för prover med detekterade nivåer av TFA. Uppmätta halter varierade mellan <2 500 till 84 000 ng/l. TFA observerades också i äppeljuice, men vid lägre nivåer (medelvärde 6 200 ng/l; n=9). Signifikanta TFA-nivåer (>25 000 ng/l) hittades också i två av de nio analyserade puréerna. TFMS upptäcktes också ofta i apelsinjuice (medelvärde 16 ng/l; n=20), men mer sällan i äppeljuice. Både konventionella och ekologiska produkter analyserades. I allmänhet visade de ekologiska proverna lägre eller icke-detekterbara TFA-nivåer men det fanns två noterbara undantag. 

Koncentrationer av TFA jämfördes med riktvärden för dricksvatten från Nederländerna (NL; 2200 ng/l), Danmark (DK; 9000 ng/l) och Tyskland (DE; 60 000 ng/l). Alla prover med mätbara TFA-koncentrationer överskred NL-värdet, ofta även DK-gränsen och ett prov överskred den högre DE-gränsen. Det låg inte inom ramen för denna studie att göra någon riskbedömning, men grundläggande intagsberäkningar för barn (10 kg) med aktuella TDI-uppskattningar visade att särskilt apelsinjuice och vissa puréer potentiellt skulle kunna ge en betydande exponering. 

Detta arbete ger, såvitt vi vet, den första översikten av ultrakorta PFAS, TFA och TFMS, i juice, juicebaserade drycker och fruktpuréer för barn. Upptäckten av TFMS i drycker av detta slag är ny och ämnet bör utvärderas i framtiden tillsammans med TFA. Resultaten publiceras i vårt white paper.

Kontakta Eurofins experter! 

Frågor om detta arbete kan besvaras av Torbjörn Synnerdahl, tel +46 70 31 53 141 eller e-mail: torbjorn.synnerdahl@ftn.eurofins.com. För information om vårt utbud av PFAS-analyser inklusive ultrakorta PFAS, vänligen kontakta din säljare.