Lägre maxhalter av tillsatserna nitrit och nitrat
Från och med 9 oktober 2025 gäller nya maxhalter för tillsatserna nitrit och nitrat. Nitriter och nitrater är ämnen som under flera decennier har använts som konserveringsmedel. De är idag tillåtna att använda i vissa kött-, fisk- och ostprodukter för att garantera att de är mikrobiologiskt säkra. De aktuella tillsatserna påverkar även färg och smak. I de här sammanhangen är det värt att nämna att vissa grönsaker naturligt kan innehålla höga halter av nitrit, exempelvis spenat, ruccola och rödbeta.
De aktuella ändringarna framgår av förordning (EU) nr 2023/2108.
Vi erbjuder ackrediterad analys av både nitrit och nitrat i livsmedel.
JKNN0 | |
Parameternamn | LOQ (Kvantifieringsgräns) |
Nitrat, beräknad som KNO3 | 8,15 mg/kg |
Nitrat, beräknad som NaNO3 | 6,85 mg/kg |
Nitrat, beräknad som NO3 | 5 mg/kg |
Nitrit, beräknad som NaNO2 | 7,5 mg/kg |
Nitrit, beräknad som NO2 | 5 mg/kg |
Provmängd: 200 gram/prov
Svarstid: 9 dagar