JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> Lägre maxhalter av tillsatserna nitrit och nitrat

Lägre maxhalter av tillsatserna nitrit och nitrat

Sidebar Image

Från och med 9 oktober 2025 gäller nya maxhalter för tillsatserna nitrit och nitrat. Nitriter och nitrater är ämnen som under flera decennier har använts som konserveringsmedel. De är idag tillåtna att använda i vissa kött-, fisk- och ostprodukter för att garantera att de är mikrobiologiskt säkra. De aktuella tillsatserna påverkar även färg och smak. I de här sammanhangen är det värt att nämna att vissa grönsaker naturligt kan innehålla höga halter av nitrit, exempelvis spenat, ruccola och rödbeta.

De aktuella ändringarna framgår av förordning (EU) nr 2023/2108.

Vi erbjuder ackrediterad analys av både nitrit och nitrat i livsmedel. 

JKNN0
Parameternamn LOQ (Kvantifieringsgräns)
Nitrat, beräknad som KNO3 8,15 mg/kg
Nitrat, beräknad som NaNO3 6,85 mg/kg
Nitrat, beräknad som NO3 5 mg/kg
Nitrit, beräknad som NaNO2 7,5 mg/kg
Nitrit, beräknad som NO2 5 mg/kg

Provmängd: 200 gram/prov
Svarstid: 9 dagar

Hör av er till oss för vidare information och diskussion!