Nya förordningar för mykotoxiner från och med juli 2024
Fokus på Fusarium-toxiner: deoxynivalenol (DON) och T-2/HT-2-toxin
Den 1 juli 2024 träder nya eller sänkta gränsvärden för mykotoxinerna deoxynivalenol (DON) samt T-2/HT-2-toxin i kraft i EU. Dessa gränsvärden kommer att integreras i den europeiska föroreningsförordningen (EU) 2023/915 som ändringsförordningar.
Signifikanta förändringar för deoxynivalenol (DON)
Högsta gränsvärden för DON i spannmål och spannmålsprodukter sänks och nya gränsvärden införs för vissa produktgrupper. Ytterligare produktkategorier har bytt namn som en del av denna process.
Tidigare gränsvärden för DON kommer att sänkas för följande produkter:
- Obearbetade spannmålskorn
- Obearbetade durumvetekorn och obearbetade majskorn
- Kvarnprodukter av spannmål
- Kvarnprodukter av majs
- Pasta
- Barnmat och bearbetad spannmålsbaserad mat för spädbarn och småbarn
Nya gränsvärden har fastställts för följande produkter:
- Popmajs och popcorn
- Konsumtionsfärdig polenta
- Livsmedel för särskilda medicinska ändamål avsedda för spädbarn och småbarn
Följande kategorier kommer att döpas om:
- Kvarnprodukter av majs
- Bagerivaror, spannmålssnacks och frukostflingor
Gränsvärdena för havregryn med skal och för spannmål för slutkonsument är oförändrade.
Förordningen kommer att gälla från och med den 1 juli 2024. Produkter som lagligen släppts ut på marknaden före den 1 juli 2024 får finnas kvar på marknaden till och med datumet för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdagen.
Betydande förändringar för T-2/HT-2-toxin
Tidigare fanns det endast vägledande halter för T-2/HT-2-toxin i spannmål och spannmålsprodukter baserat på övervakningsrekommendation 2013/165/EU.
Det nya utkastet till förordning fastställer nu gränsvärden för summan av T-2- och HT-2-toxiner för följande livsmedelsgrupper:
- Obearbetade spannmål, olika gränsvärden beroende på typ av spannmål
- Spannmålsprodukter för slutkonsumenten, olika gränsvärden beroende på typ av spannmål
- Malda spannmålsprodukter, olika gränsvärden beroende på typ av spannmål
- Bagerivaror, pasta, spannmålssnacks och frukostflingor
- Barnmat och bearbetad spannmålsbaserad mat för spädbarn och småbarn
- Livsmedel för särskilda medicinska ändamål avsedda för spädbarn och småbarn
För summan av T-2-toxin och HT-2-toxin avser gränsvärdena nedre koncentrationsgränser som beräknas med antagandet att alla halter som ligger under kvantifieringsgränsen är noll.
Gränsvärden för T-2/HT-2-toxin kommer att gälla från och med den 1 juli 2024. Produkter som lagligen släppts ut på marknaden före detta datum kan finnas kvar på marknaden fram till datum för minsta hållbarhet eller sista användningsdatum. Halterna av T-2/HT-2-toxin i havre och havreprodukter kommer att fortsätta att övervakas och data kommer att lämnas till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA).
Fusarium-toxiner deoxynivalenol och T-2/HT-2-toxin – förekomst och toxicitet
Fusarium-toxiner är mykotoxiner som huvudsakligen produceras av svampar av Fusarium-släktet som sekundära metaboliter. Som naturliga jordsvampar bryter fusaria ner växtrester. Men många av dessa Fusarium-arter är också växtparasiter och utvecklar många olika mykotoxiner, sammanfattade under termen Fusarium-toxiner. De viktigaste företrädarna för Fusarium-toxin är T-2- och HT-2-toxin (A-trichotecener), deoxynivalenol, acetyldeoxynivalenol, nivalenol och fusarenon X (B-trichotecener) samt zearalenon och fumonisiner.
Fusariumsvampar infekterar särskilt spannmål som vete, majs, havre och korn. Allvarlig skördeförlust och en mykotoxinkontamination kan bli resultatet. Graden av mykotoxinbildning och angrepp beror på olika faktorer såsom luftfuktighet, temperatur, växtsäsongens förlopp, jordbearbetning och den givna artens sårbarhet. Fusariumsvampar och dess toxiner är vanliga i spannmål i hela världen. Mykotoxiner kan framkalla cancer, sätta ned immunförsvaret och störa reproduktionen hos både människor och djur.
För deoxynivalenol och dess acetylerade och modifierade derivat (3- och 15-acetyl-DON och DON-3-glukosid) fastställde Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) ett tolerabelt dagligt intag (TDI) på 1 µg/kg kroppsvikt per dag år 2017. Dessutom fastställdes en akut gruppreferensdos (Group ArfD) på 8 µg/kg kroppsvikt per måltid. Medan den akuta exponeringen var under denna etablerade dos, visade sig kronisk exponering av spädbarn, barn och vuxna utgöra en hälsorisk. De nya och justerade gränsvärdena avser återigen endast DON, eftersom för lite data finns tillgängligt för DON-derivaten och dessa ännu inte har analyserats i rutinmässig praxis.
För T-2/HT-2-toxin satte EFSA redan en total TDI på 0,1 µg/kg kroppsvikt år 2011, vilket reviderades till 0,02 µg/kg kroppsvikt år 2017. Dessutom etablerades en akut gruppreferensdos på 0,3 µg/kg kroppsvikt år 2017. Liksom med DON och dess derivat visade sig akut exponering för T-2/HT-2-toxin vara under den fastställda dosen, men kronisk exponering ansågs utgöra en potentiell hälsorisk för spädbarn, barn och vuxna.
Analys av deoxynivalenol och T-2/HT-2-toxin hos Eurofins
Eurofins Food & Feed Testing har i sitt nätverk av laboratorier många års erfarenhet av analys av mykotoxiner och växtgifter.
Kontakta oss
Du når oss på se_food@ftn.eurofins.com, salj.livsmedel@ftn.eurofins.com eller via din ordinarie säljkontakt.