JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Ackumulation av TFA (trifluorättiksyra) i miljön

Ackumulation av TFA (trifluorättiksyra) i miljön

Sidebar Image

TFA är ett ämne som har fått stor uppmärksamhet under de senaste åren. Mer eller mindre alla nya studier pekar på att ämnet förekommer globalt i miljön i alla media(t.ex. vatten, jord, sediment, växter) och humanmatriser (t.ex. blod). Det finns många källor och halterna ökar relativt snabbt. En ny sammanfattande artikel av Arp et al. i tidskriften EST (Env Sci & Tech, in press) framhåller att ackumuleringen är irreversibel, eftersom TFA sannolikt inte bryts ned i någon större utsträckning. Författarna skriver också att det inte finns tillräckligt med (eko)toxikologiska data för att säga var tröskeln för allvarliga effekter ligger.

Enligt den senaste OECD definitionen (2021) betraktas TFA som en PFAS eftersom den har en helt fluorerad metylgrupp. Ämnet ingår därför i gruppen av sk ultrakorta PFAS (≤3 kol). När det gäller källor är fototransformation av köldmedierna HFC-134a, HFO-1234yf och (sannolikt) andra HFC/HCFC, sammantaget, förmodligen den största bidragande processen. Emellertid kan TFA också bildas vid nedbrytning av läkemedel och pesticider (t.ex. Fluazinam) som har trifluormetylgrupper. Det finns därför en koppling mellan TFA och begreppet "PFAS pesticider". Dessutom är förbränning av F-polymerer och användning av TFA som reagens i olika organiska synteser, tillsammans med direkta industriella utsläpp möjliga källor.

Halter i växter och vatten

TFA definieras inte som bioackumulerande som sådan, men kan koncentreras i växter, särskilt ovan jord, och följaktligen påverka vegetabiliska livsmedel. I artikeln anges ackumuleringsfaktorer upp till 13 000 tillsammans med ett haltområde (medelvärden) mellan 25-1100 µg/kg Ts, men även högre värden har noterats. Studier av dricksvatten sedan 2010 visar en medelkoncentration på ~600 ng/l, med några enskilda prover som överskrider det holländska riktvärdet på 2200 ng/l.

Eurofins har under 2023-24 publicerat två rapporter om ultrakorta PFAS (inkl TFA) och utfört analyser till en ny studie från Svenska Naturskyddsföreningen (SNF). Eurofins dricksvattenrapport för 32 städer i Sverige och Norge visade ett TFA-intervall mellan 70-720 ng/l och ett medelvärde på 280 ng/l. Naturskyddsföreningens studie som omfattade 63 dricksvatten gav en liknande bild med nivåer upp till 870 ng/l. I Eurofins arbete tillsammans med Örebro universitet (SE) fann vi att apelsinjuice i genomsnitt hade en halt av TFA på 34 000 ng/l, i de prover där det detekterades, vilket troligen är ett resultat av uppkoncentrering i frukterna. TFA observerades i 12 av 14 konventionella produkter och i en av sju ekologiska.

PFAS-analys

Eurofins kan erbjuda ett brett utbud av PFAS analyser i olika matriser. Även ultrakorta PFAS, inklusive TFA, kan bestämmas. Sök i vår onlinekatalog eller kontakta oss för mer information. För våra egna studier om ultrakort PFAS inkl vårt white paper om juice, se vår publikationssida.

Länkar

EST review (in press, open access)
SNF rapport
Eurofins publikationer
Eurofins sökmotor

Välkommen att kontakta oss om du har frågor om PFAS

Eurofins Food & Feed
Eurofins Miljö