JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Ny rapport om TFA i yt- och grundvatten

Ny rapport om TFA i yt- och grundvatten

Sidebar Image

De senaste åren har ultrakorta PFAS (1-3 kolatomer) uppmärksammats allt mer, framför allt för dricksvatten men även grund- och ytvatten. Halterna av trifluorättiksyra (TFA) i nederbörd har ökat sedan 90-talet genom nedbrytning av "moderna" freoner (t.ex. HFC-134a, HFO-1234yf), och dessutom finns ett 40-tal bekämpningsmedel godkända inom EU som kan brytas ner till TFA (se länk). Riktvärden för TFA i dricksvatten tillämpas redan i Nederländerna (NL), Danmark (DK) och Tyskland (DE). Miljökvalitetsnormer (EQS) för ytvatten finns i Tyskland och har nyligen införts i Danmark. För grundvatten har TFA status som ”icke-relevant metabolit” vilket är en grupp som bör övervakas enligt förslaget till reviderat grundvattendirektiv.

Ny undersökning

En ny studie (se länk) har nu publicerats av en grupp europeiska miljöorganisationer inklusive Naturskyddsföreningen. Totalt undersöktes 23 europeiska ytvatten och sex grundvatten. Analysen omfattade TFA samt tre andra ultrakorta PFAS och PFAS20 (enligt EU:s dricksvattendirektiv (DWD) i samlingsprover. TFA-koncentrationerna varierade från 370 till 3300 ng/l. Medelnivån i ytvatten var 1200 ng/l jämfört med 1000 ng/l i grundvattenprover. Det högsta värdet återfanns för floden Elbe (DE; 3300 ng/l) följt av Seine (FR; 2900 ng/l). Bland de andra ultrakorta PFAS detekterades PFPrA i samlingsprover, men i mycket lägre koncentrationer (<2-11 ng/l; n=3). TFA utgjorde 98-99% av alla uppmätta PFAS. Resultaten diskuteras i relation till EU:s pesticidreglering, ”PFAS total” i DWD (gränsvärde 500 ng/l), behovet av EQS i ramdirektivet för vatten (WFD) och riskbedömning av (ultra)korta PFAS.

De ökande nivåerna av TFA i vatten och regn har också uppmärksammats i en artikel i tidningen The Guardian. I artikeln ges exempel från hela världen tillsammans med beskrivningar av möjliga källor, toxikologi och reglering (se länk).

Eurofins studie och analyserbjudande

Förra året (2023) gjorde Eurofins en egen studie av dricksvatten (n=32) i Sverige och Norge (se länk). Även i detta fall fanns TFA i alla prover, i koncentrationer mellan 70 ng/l (Trondheim) och 720 ng/l (Visby). I vissa fall översteg nivån av PFAS (inkl TFA) gränsvärdet för "PFAS total" enligt dricksvattendirektvet (DWD). Arbetet utökades senare till att omfatta prover från DK, DE, AU och FR. Dessa nya resultat visade en tydlig skillnad mellan yt-, infiltrerat och grundvatten som källa med högre värden för de två förstnämnda. Det kan noteras att TFA-koncentrationen i dricksvattenprov från Paris (2700 ng/l) var nära den halt som erhölls för floden Seine.

TFMS (trifluormetansulfonat) är en annan ultrakort PFAS som ofta observeras även om den inte ingick i den europeiska rapporten. Ämnet används som additiv i litiumjonbatterier (LIB) elektrolyter och som en "supersyra" i organisk syntes. I vår studie hittades den i ett halvdussin svenska dricksvatten i låga koncentrationer (<1-1.5 ng/l). Den högsta nivån, liksom för TFA, återfanns i provet från Paris (28 ng/l).

Eurofins erbjuder ett paket (PLW98) med fem vanliga ultrakorta PFAS (TFA, TFMS, PFPrA, PFEtS och PFPrS) i vatten. För analysen krävs 100 ml PFAS-flaskor. Läs mer på länken nedan eller använd sökmotorn på vår hemsida.

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupport, 010-490 8110 eller e-mail: sh-analys.miljo.se@etn.eurofins.com

Länkar

TFA rapport (Naturskyddsföreningen)
The Guardian
Eurofins ultrashort studie
Eurofins ultrashort analys
Eurofins sökmotor