Nya riktvärden för PFAS och giftiga metaller i dricksvatten från egna brunnar
Livsmedelsverket inför fr o m 1 juli 2024 nya riktvärden för PFAS och sänkta riktvärden för metallerna arsenik, bly och kadmium för dricksvatten från egen brunn.
PFAS
PFAS är en stor grupp ämnen som inte finns naturligt och som använts inom industrin sedan 1950-talet, och i större skala i konsumentprodukter sedan 1980-talet. Ämnena bryts inte ner i naturen utan finns kvar i vår miljö och hamnar så småningom i våra livsmedel och dricksvatten. Den senaste forskningen visar att de halter som idag finns i livsmedel och dricksvatten ligger nära de halter som också kan ge negativa hälsoeffekter på t ex immunförsvaret. Det är därför viktigt att sträva efter att minska mängden PFAS som man får i sig. EU och livsmedelsverket har under 2023 infört gränsvärden för vissa livsmedel (t ex kött, fisk och ägg), och nu införs också riktvärden för dricksvatten för egna brunnar.
PFAS förekommer som förorening relativt ofta i vatten från egna brunnar, och särskilt i närheten av PFAS-förorenade områden. I Sverige bedöms ca 2000 platser vara förorenade av PFAS, där typiska verksamheter är eller har varit brandövningsplatser, deponier, industrier med släcksystem. Ca 45 olika branscher nämns i Naturvårdsverkets branschlista.
Sedan 1 januari 2023 finns gränsvärden för det dricksvatten som omfattas av Livsmedelsverkets föreskrifter om vatten (LIVSFS 2022:12). Gränsvärdena är juridiskt gällande från 1 januari 2026 men redan nu skall dricksvattenproducenter ha kontrollprogram för sitt vatten med avseende på PFAS. För egna brunnar gäller riktvärdena från 1 juli 2024, men är inte juridiskt bindande.
Riktvärden för egen brunn och gränsvärden för större dricksvattenanläggningar är 4 ng/L för PFAS4 och 100 ng/L för PFAS21.
Metaller
Även för vissa metaller bedömer livsmedelsverket att vårt intag behöver minska via dricksvatten och livsmedel. Långvarigt intag av dessa metaller kan ge skadliga effekter, därför sänks riktvärdena för tungmetallerna arsenik, bly och kadmium. Metallerna finns naturligt i vår berggrund, men kan lösas ut till dricksvatten, beroende på kemiska och naturliga förhållanden. På samma sätt kan metaller i marken överföras till våra livsmedel. Metaller kan också spridas från förorenade områden eller andra utsläpp, som t ex bly som kan förekomma i vattenledningar eller som tidigare användes som tillsats i bensin.
Riktvärden för egen brunn och gränsvärden för större dricksvattenanläggningar har sänkts från 10 μg/L till 5 μg/L för arsenik och bly, och från 5 till 0,5 μg/L för kadmium.
Rekommendationerna är att privata brunnar analyseras var tredje år och barnfamiljer bör analysera varje år. Även dricksvatten från egen brunn vid t ex sommarstuga där man vistas kortare tid bör analyseras. Intill förorenade områden bör även vatten som endast används för bevattning eller liknande analyseras.
Vi på Eurofins hjälper dig med analyser för normalkontroll av dricksvatten som inkluderar metallerna arsenik, bly och kadmium samt analys för PFAS enligt livsmedelsverkets rekommendationer. Rätt analyspaket hittar du enkelt i vår webshop för brunnsvattenanalyser.
Livsmedelsverkets pressmeddelande och rekommendation med länkar till underlagsrapporter
Naturvårdsverkets branschlista