JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> PFAS – Branschlista, anläggningsarbeten och avfallsklassning

PFAS – Branschlista, anläggningsarbeten och avfallsklassning

Sidebar Image

Allt eftersom insikten ökar om hur PFAS kan ha använts i ett stort antal verksamheter och gett upphov till förorening ökar också behovet av en utvidgad kartläggning. Förekomst av PFAS är viktigt vid bedömning av möjligheten att återvinna massor som man önskar att använda t ex i byggnationer eller anläggningsarbeten. Steget mellan förorenade områden och masshantering samt avfallsklassificering är inte långt (även om klassificeringen omfattar fler frågor). Den senaste månaden har nya publikationer från Naturvårdsverket (NV) och Avfall Sverige kommit som belyser dessa områden.

Naturvårdsverkets branschlista

NV:s branschlista för förorenade områden är ett stöd till länsstyrelsernas, kommunernas och vattenmyndigheternas arbete med identifiering och inventering. Den kan t.ex användas för prioritering och för att ge underlag till vilka ämnen som kan vara relevanta att analysera. I den senaste versionen har det skett en utökning med PFAS. Gällande markförorening anges PFAS som ”branschspecifik förorening” i sju fall. Gällande ”andra relaterade föroreningar” listas PFAS för ca 25 verksamheter medan kategorin ”potentiell PFAS-branschförorening” förekommer i ca 45 fall. Även för sediment anges PFAS i många fall, men inte så frekvent som för mark. Bland verksamheterna kan garverier och bilskrotar nämnas samt helt nya som släckinsatser, brandstationer och skidanläggningar. I sin pressrelease skriver NV att det potentiellt kan handla om flera tusentals förorenade områden som är okända i dagsläget. 

Remiss - Riskbedömning för hållbar masshantering

NV har också kommit med en ny remiss för den fjärde delen i arbetet med vägledningen om ”Masshantering och användning av massor för anläggningsändamål”. Denna serie av vägledningar är tänkt att ersätta NV Handbok 2010:1. I remissen diskuteras att PFAS och andra POP ämnen kan vara problematiska och bör bedömas. Möjligheter till stabilisering och skyddsåtgärder nämns också. Eftersom PFAS har stor rörlighet, med stor risk för vidare spridning, har det tagits fram riktvärden för utlakning (men inga totalhalter) av PFAS4 och 21 vid L/S=10. Dessa är tänkta att användas vid återvinning av >1000 ton oavsett scenario (MRR, KM, MKM) och i ev tillägg för ”naturliga massor”. Föreslagna riktvärden är för PFAS4: 0.00004 och PFAS21: 0.001 mg/kg TS. Båda är tänkta att skydda grundvatten som dricksvattenkälla och är beräknade mha NV generella riktvärdesmodell för förorenad mark. Omräknat till halt i lakvätska motsvarar dessa gränser 4 resp 100 ng/l, dvs samma som i drickvattenförordningen (LIVS 2022:12). Möjlighet att ge remissvar finns fram till 12 aug 2024.

Avfallsklassning

I rapporten Avfall Sverige 2024:09 ”Vägledning för klassificering av farligt avfall” som är en uppdatering av rapporten med samma namn som kom för 20 år sedan tas PFAS upp. Det poängteras att PFAS är bland de POP ämnen som är vanliga i många avfallsslag och det föreslås att analysen minst omfattar PFAS21. Rapporten rekommenderar också att alla POP förordningens ((EU) 2019/1021) ämnen i bilaga IV tas med i klassificeringen, alltså även de som inte är upptagna i avfallsförordningen (SFS 2020:614). För PFAS omfattar detta tre PFAS-ämnen (PFOS, PFHxS och PFOA) samt deras relaterade ämnen.

Eurofins analyserbjudande

Eurofins har ett brett utbud av PFAS analyser som kan användas för bedömning enligt dessa nya eller föreslagna rapporter och vägledningar. Detta gäller såväl totalhalter som laktest för en lång rad matriser (se länkar nedan). En sak att tänka på är att allt eftersom fler verksamhetsområden och avfallstyper blir aktuella för bedömning, desto viktigare blir det att bredda PFAS analysen för täcka sannolika ämnen. Två exempel är POP förordningens relaterade ämnen för PFOA och PFHxS samt de diPAP som ofta kan påträffas i byggavfall (se länkar). I länk nedan kan du också läsa om vårt arbete med kvalitetssäkring och olika analysalternativ för PFAS i laktester (se länk).

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS och avfall kan besvaras av vår analytiska rådgivningstjänst som nås via kundsupport, 010-490 8110 eller e-mail.

Länkar

NV pressrelease (branschlista)
NV inventering (branschlista)
NV remiss (massor/anläggningsarbete)
Avfall Sverige 2024:09 (avfallsklassificering; kostnad för icke-medlem)
Eurofins (PFAS laktest)
Eurofins (PFAS byggavfall)
Eurofins (TOP i produkter/avfall)
Eurofins (analyskatalog)