PFAS Gränsvärden för Livsmedel
Livsmedelsverket har nyligen skickat ut ett nyhetsbrev till livsmedelsföretagen samt publicerat en press release om PFAS i animaliska livsmedel.
Sedan 1 Jan 2023 gäller gränsvärden på PFAS i kött, fisk, skaldjur och ägg. Värdena omfattar livsmedel som har producerats efter detta datum (se länk).
Vår bedömning är att livsmedlen med störst risk att överskrida gränserna är fisk och skaldjur (kräftor) från insjöar. Detta gäller speciellt kräftor som har en större risk att innehålla mer än den tillåtna gränsen 5 µg/kg våtvikt.
Gränsvärdet för skaldjur, 5 µg/kg, är betydligt lägre än motsvarande för de flesta insjöfiskar. Detta medför att risken för överskridande just för kräftor blir högre än för fisk från samma vatten.
Eurofins har tagit fram ett anpassat paket som motsvarar aktuella gränsvärden och ger möjlighet till en direkt jämförelse. Dessutom har vi tagit fram en specialanpassad följesedel som kan skrivas ut och fyllas i inför inskick av prov (se länk).
Provtagningsinstruktioner:
Kräftorna ska vara kokta och i normalstorlek, frysta eller kylda. Provmängd minimum 8 kräftor (max 1 kg). Skickas i kylväska med frysklampar. Förpackas väl för att förhindra läckage, vid behov finns emballage att beställa här. Proverna skickas in måndag-onsdag, adress för prover hittar du här. Du kan också använda dig av ett av Eurofins inlämningsställen som du hittar här.