JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Tjänster >> Mjölk och Mjölkproduktion >> Djurhälsa - Veterinära analyser Nöt

Djurhälsa - Veterinära analyser Nöt

Sidebar Image

Eurofins Milk Testing Sweden AB erbjuder veterinära analyser av mjölkprover från tank eller enskilda kor:

Bovint CoronaVirus (BCV)

Bovint Coronavirus är involverat i ett flertal sjukdomssyndrom som kan orsaka ekonomiska förluster för i en mjölkbesättning. Exempelvis problem med andningsvägarna för nötkreatur i alla åldrar, vinterdysenteri hos vuxna djur samt diarrè hos kalvar.

Kontrollera din besättnings aktuella status gällande Corona virus genom att utföra antikroppsanalys på mjölken från era förstagångskalvare alternativt på besättningsnivå för att få ett mått på historiken i besättningen.

Analysen utförs med ELISA metodik på vår veterinärmedicinska avdelning och ingår i FriskKo.

Dräktighetsanalys PAG

PAG-analyser kontrollerar om korna blivit dräktiga redan efter 28 dagar, detta möjliggör att du som mjölkproducent kan optimera drift- och reproduktionseffektivitet med hjälp av mjölkprovsanalyser.

Denna analys är ett komplement till de tidiga diagnostiska metoder som för närvarande utförs, och kan ersätta dagens manuella metoder och ultraljudsundersökningar eller användas som supplement till dessa metoder.

Ni kan snabbt och enkelt beställa analyserna via vår beställningssida.

Mastiter

Mastiter är den vanligast förekommande smittan bland våra mjölkkobesättningar i Sverige och också den sjukdom som innebär störst ekonomiska förluster för lantbrukaren.

Eurofins erbjuder analyser av mastit med hjälp av PCR teknik. PCR tekniken möjliggör att ta analysen även på konserverad mjölk vilket gör det enklare att hantera. Vi erbjuder två olika analystjänster, dels ett mindre 4 kit som inriktar sig på de 4 bakterierarter som främst sprids från djur till djur och dels ett 16 kit som inkludera 16 olika bakterier där även bakterier som förekommer i miljön runt djuret är med.

Mycoplasma bovis (antikroppar)

Mycoplasma bovis är en smittsam bakterie som kan orsaka stora djurhälsoproblem i mjölkkobesättningar i form av lunginflammation, ledinflammation och svårbehandlad juverinflammation. Antikroppar mot M.bovis påvisas med hjälp av ELISA-teknik.

Progesteron

Progesteroneanalyser samt eventuella undersökningar av tekniker eller veterinär, kan vara ett bra hjälpmedel vid brunstkontroll eller uppföljning av problemkor. Progesteron är ett hormon som kon producerar och som kan mätas via mjölken. Vid provtagning tas mjölk från en friskjuverfjärdedel.

Ni kan snabbt och enkelt beställa analyserna via vår beställningssida.

RS-virus

RS-virus är vanligt förekommande hos svenska kobesättningar, och är en smittsam sjukdom. För drabbade besättningar kan det innebära långvariga konsekvenser på djurhälsan och produktionen. Genom att mäta förekomsten av antikroppar i mjölken går det att få fram ett resultat över besättningens status. Endera kan man ta analysen utföras på besättningsnivå vilket ger ett mått på historiken i besättning över en längre tid eller så görs analysen på mjölk från förstagångskalvare för att få en bild över de senaste två åren.

Analysen utförs med ELISA metodik på vår veterinärmedicinska avdelning och ingår i FriskKo.

Staphylococcus aureus (antikroppar)

Mastit är den vanligste och mest kostsamma sjukdomen hos mjölkkor. I Sverige orsakas ca 20 % av alla mastiter, både kliniska och subkliniska, av Staphylococcus aureus (S. aureus). Mastit orsakad av S.aureus smittar huvudsakligen från ko till ko i samband med mjölkning. Sjukdomen är svår att behandla och kan därför lätt bli kronisk. Kännetecknande är ett förhöjt antal somatiska celler i mjölken. Antikroppar mot S. aureus påvisas med hjälp av ELISA-teknik.

I blodprover erbjuds följande: 

Dräktighetsanalys, PAG

PAG (Pregnancy Associated Glykoprotein) kan påvisas i blodserum redan 28 dagar efter betäckning. Tidig upptäckt av icke-dräktiga kor är en viktig komponent i dagens reproduktionsprogram för att maximera intäkterna för gården. PAG påvisas i serum med hjälp av ELISA-teknik.