JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Växtodling >> Nyheter Eurofins Agro >> Kan du påverka sockerinnehållet i grovfodret

Slik kan du påverka sockerinnehållet i grovfodret

Sidebar Image

Socker och stärkelse är förknippade med flera utfodringsrelaterade sjukdomar hos hästar. Eftersom grovfoder utgör den största andelen av hästens totala foderstat läggs därför stort fokus på att producera grovfoder med låg sockerhalt. Vad kan göras för att uppnå just detta?

 

 

Med hjälp av solljus producerar växter socker genom fotosyntesen. Detta används för tillväxt och överskottet lagras huvudsakligen som fruktan i ängsgrödor. I spannmålsväxtens korn finns det däremot mycket stärkelse och spannmålsrika kraftfoder har därför ett högt stärkelseinnehåll. Både socker och stärkelse bryts enzymatiskt ner och tas upp i hästens tunntarm.

Hästen har en god matsmältning och absorption av enkla sockerarter i tunntarmen, medan fruktan uteslutande fermenteras i hästens baktarm. För hästar och ponnyer med risk för sjukdomar som fång, insulinresistens (EMS) och Cushings syndrom (PPID) bör utfodring med socker vara mer restriktiv än vad som är nödvändigt för en frisk häst. Förutsatt att det är under normala förhållanden och det ges möjlighet till tillräcklig aktivitet.

Stärkelse i grovfoder

Stärkelse är en lagringskolhydrat och finns som ett lagringsnäringsämne i vissa växtsorter. När vi tänker på stärkelserika foder är det främst spannmål. Gräs, å andra sidan, innehåller lite eller ingen stärkelse. Analyser utförda vid Eurofins Agro visar att stärkelsehalten i hö och torrt hösilage (analyserat för hästar) i allmänhet är lägre än 10 gram per kg torrsubstans. Detta är praktiskt taget noll och stärkelse är därför inte en analys vi normalt rekommenderar för gräs till hästar.

Socker och fruktan i foder

Gräs producerar socker genom fotosyntes och lagrar detta som fruktan. Socker används för växternas tillväxt, medan fruktan använder växter som energikälla när bristen på sol hämmar fotosyntesen. För grovfoderproducenter av hästfoder är det ett välkänt problem att få en låg sockerhalt.

Solljus

Solstrålningens styrka är viktig för fotosyntesen. Stark strålning kommer att resultera i större fotosyntes och därmed också en högre sockerproduktion. På natten, när solljuset inte räcker till för att hålla igång fotosyntesen, är sockerförrådet uttömt. Av denna anledning rekommenderas det ofta att skörda gräs tidigt på morgonen, då är sockernivån ofta som lägst.

Temperatur

Temperaturen är viktig för växternas tillväxt och därmed också sockerhalten. Gräs växer inte vid låg jordtemperatur, men sockerproduktionen kan fortsätta även om det är kallt. Detta resulterar i att vid lägre temperaturer kommer sockret som produceras under dagen och inte att förbrukas för växternas tillväxt i lika stor utsträckning. Växten kommer istället att lagra detta och därmed ha få en högre sockerhalt.

Tillgång till vatten och näring

Tillsammans med vatten och näringsämnen från jorden används socker för växternas tillväxt. Detta innebär att faktorer som stimulerar växternas tillväxt också kommer att minska mängden socker i gräset. För en god gödslingsplanering rekommenderar vi en utökad näringsanalys av grovfodret, som inkluderar mineralanalys, samt analyser av jorden.

Tillräcklig tillgång till vatten är också viktigt. Anledningen är att växternas tillväxt stannar av under torra förhållanden. Det socker som nu produceras kommer istället att lagras till bättre tider för växternas tillväxt.

Tillväxtfas

Växtens tillväxtstadium har en inverkan på sockerinnehållet. Ungt gräs har mycket blad i förhållande till stjälken, och det är i bladet som sockerproduktionen sker. Om den genomsnittliga dagstemperaturen är optimal kommer det också att finnas en stark tillväxt. Detta förbrukar mycket socker och sockerhalten minskar.

När gräset åldras kommer gräsets tillväxt att avta, detta gäller särskilt efter blomning/axgång. När växternas tillväxt saktar ner minskar sockerproduktionen, men samtidigt kommer också mindre socker att förbrukas. Den totala sockerhalten kan därför bli hög trots en lägre sockerproduktion i växten.

Grässorter

Olika sorters gräs innehåller olika mycket socker och fruktan. Rajgräs nämns ofta som mindre lämpligt för hästar. Anledningen till detta är att rajgräs tenderar att ha ett högt näringsvärde och mer socker än vad som är önskvärt för hästar. Man bör dock vara medveten om att fodervärdet minskar snabbt efter stråskjutning och det är det faktiska näringsvärdet efter skörd som är avgörande för om sådant foder är lämpligt eller inte för hästar. För att minska risken för hög sockerhalt rekommenderas en fröblandning anpassad för häst.

Säsongsvariationer

I allmänhet innehåller gräs mer socker på våren och hösten. Tidigt på våren är nätterna ofta kalla och tillväxten svag. Sockret lagras i plantorna så att tillväxten kan komma igång snabbt när dagstemperaturen höjs. På hösten är gräset ofta gammalt och växer sämre, samtidigt som näringstillgången i jorden är begränsad och nattemperaturen är lägre. Detta kan resultera i en hög sockerproduktion under dagar med mycket sol, medan sockerförbrukningen å andra sidan är låg på grund av de kalla nätterna.

Efter skörd

Direkt efter skörd kommer en viss cellandning fortfarande att ske och sockret i växten kommer då att förbrukas. Cellandningen är beroende av vatten och kommer därför att minska när gräset torkar. En snabb torkningsprocess är viktig för en god hygienisk kvalitet, men bevarar samtidigt mer av sockret.

Socker i gräset ger en bättre förutsättning för en lyckad ensileringsprocess. Det beror på att mjölksyrabakterierna använder socker som näringssubstrat. I ett blötare foder med en lyckad ensileringsprocess blir det därför oftast ett lägre innehåll av socker och fruktan än i hö och torrt hösilage.

Olika metoder för analys av socker

Det finns flera olika metoder för att analysera socker. Vissa kanske har hört talas om vattenlösliga kolhydrater (WSC) och etanollösliga kolhydrater (ESC)? Metoden som kallas vattenlösliga kolhydrater analyserar för fruktan, fri fruktos, fri glukos och sackaros. Metoden etanollösligt socker analyserar för enkla sockerarter i ett bredare intervall än vattenlösliga kolhydrater, samt utelämnar fruktan.

Etanollösligt socker kan analyseras med olika etanolspädning, ofta med 40 % eller 80 % utspädning. Hos Eurofins Agro används 40 % utspädning (EG nr 152/2009). 80% utspädning kommer att ge mer långkedjade kolhydrater. Detta kan överskatta sockerinnehållet, särskilt i mer stärkelserika foder som majsensilage.

För att analysera fruktan använder Eurofins Agro en direkt analys och inte ett uppskattat värde baserat på flera sockermetoder. Idag analyserar vi fruktan i grovfoder med över 75 % torrsubstans.

Eurofins Agro kan jordbruksanalyser

På Eurofins Agro erbjuder vi alla analyser du behöver för att säkerställa en optimal utfodring av din häst. Både när det gäller näringsinnehåll, mineraler och hygienisk kvalitet på fodret. En kombination av våra grovfoderanalyser och jordanalyser ger dig en ökad kunskap om dina marker och hjälper dig att optimera din gödsling.  



Läs mer om lantbruksanalyser