JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Växtodling >> Nyheter Eurofins Agro >> Optimalt utnyttjande av ditt stallgödsel

Optimalt utnyttjande av ditt stallgödsel

Sidebar Image

Att lagra och hantera gödsel är både kostsamt och arbetskrävande, men om du tar tillvara på gödsel på ett bra sätt kan det göra en betydande ekonomisk skillnad i produktionen.

 

 

Djurhållning innebär stora mängder gödsel och det råder ingen tvekan om att lagring och hantering av gödsel är både kostsamt och tidskrävande för lantbrukaren. Stallgödsel utgör också en betydande orsak till näringsläckage till den omgivande miljön. Samtidigt är gödseln en viktig resurs på gården. Stallgödsel är både näringsrik och rik på organiskt material, ett bra utnyttjande av stallgödsel är ett effektivt sätt att återcirkulera viktiga näringsämnen och samtidigt återföra viktigt organiskt material till jorden.

Gödselns näringsinnehåll och torrsubstans (ts) påverkas av faktorer som djurslag, utfodringsstrategi, driftsätt i djurhållningen och lagringssätt. Torrsubstansen beror bland annat på mängden vatten som blandas i gödseln, till exempel regnvatten, tvättvatten mm. Det är därför viktigt att ta ut provet så nära spridning som möjligt för att få en korrekt ts.

Variationerna från gård till gård är stora. Tabellen nedan visar ett utdrag av analysresultat från 200 prover av nötgödsel som analyserats vid Eurofins Agro Norge. Som vi kan se varierar kvävehalten från 0,87 till 5,04 kg/ton gödselmedel, medan ammonium-N varierar från 0,6 till 3,16 kg/ton gödselmedel. På samma sätt varierar kaliumhalten från 0,5 till 6,4 kg/ton, fosforhalten från 0,1 till 3,0 kg/ton och svavelhalten från 0,11 till 2,6 kg/ton. Med sådana variationer är det svårt att uppskatta de näringsämnen som stallgödseln tillför jorden om gödselns faktiska näringsinnehåll inte är känt.

Tabell 1. visar ett utdrag av analysresultaten från 200 prover av gödsel från nötkreatur.

 

TS (g/100g)

Kväve (kg/ton)

Ammonium-N (kg/ton)

Kalium (kg/ton)

Fosfor (kg/ton)

Sovel (kg/ton)

Genomsnitt

5,78

2,79

1,70

3,13

0,48

0,36

Min

1,4

0,87

0,60

0,5

0,10

0,11

Max

12,3

5,04

3,16

6,4

3,0

2,6

Både mängden stallgödsel som sprids och andra näringsämnen som tillförs jorden bör anpassas efter gödselinnehållet. Det har länge varit standard att använda tabellvärden för stallgödsel när man gör upp gödslingsplaner. Tabellvärdena kan vara lätta att använda, men de kan aldrig ge en korrekt bild av näringsinnehållet i det gödningsmedel du sprider på ditt fält. Du får en mycket mer korrekt näringssammansättning på gödslingsplanen genom att analysera gödseln och använda analysresultaten istället för tabellvärden. Användningen av tabellvärden står också i skarp kontrast till det ständigt ökande fokuset på ökad precision i jordbruket.

För dig som lantbrukare är det mycket viktigt att känna till det verkliga näringsinnehållet i stallgödsel. En analys av stallgödsel ger också det bästa underlaget för att ta fram en så bra gödslingsplan som möjligt. Först då kan du säkerställa balansen mellan viktiga näringsämnen, minska risken för förlust till den omgivande miljön och samtidigt utnyttja växternas tillväxtpotential på bästa sätt. Inom djurhållningen kommer korrekt gödsling av vallen också att påverka djurens hälsa och produktion. Till exempel kan ett högt innehåll av kalium i gödselmedlet återspeglas i grovfodret. Överdrivet intag av kalium kan i sin tur ha negativa effekter på djurens hälsa i ladugården.

Analyspaket

Eurofins Agro erbjuder flera olika analyspaket för alla typer av gödsel, andra organiska gödningsmedel och jordbrukskompost. Du kan enkelt välja det analyspaket som uppfyller dina behov. 

Det är viktigt att proverna tas ut genom omrörning för att få ett representativt prov. Proverna fylls i rena och täta förpackningar som du kan beställa på Eurofins Agros hemsida. Se till att följesedeln är korrekt ifylld med kunduppgifter, provmärkning och valt analyspaket. Proverna ska vara väl förpackade så att de tål postgången.

Att analysera stallgödsel och anpassa din gödslingsplan efter analysresultaten kan ge många fördelar:

  • Ett bra utnyttjande av gödseln förhindrar läckage av näringsämnen till den omgivande miljön, minskar klimatavtrycket och ger en god återvinning av viktiga näringsämnen.
  • Rätt gödsling hjälper till att säkerställa växternas tillgång till nödvändiga näringsämnen och en god balans i näringsupptaget. Detta bidrar till god växttillväxt, bra skördar och grovfoder av god kvalitet.
  • Balans i gödslingen förbättrar fodrets näringsinnehåll och bidrar till att stödja god hälsa och god produktion i besättningen.
  • Använd gödselns näringsinnehåll som grund för att köpa rätt typ och mängd mineralgödsel och spara stora summor pengar.
  • Stallgödsel förser jorden med organiskt material som är positivt för både markstrukturen och markens vattenhållning, samtidigt som det ger goda förutsättningar för mikroliv och biologisk aktivitet i marken.

Eurofins Agro tillhandahåller analyser av stallgödsel, jordbrukskompost och andra organiska gödningsmedel.

Läs mer om lantbruksanalyser