Ett antal ovanliga upptäckter i Sverige på 1990-talet ledde till upptäckten att akrylamid inte bara är giftigt utan även finns i ett stort antal livsmedel. Både Världshälsoorganisationen och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation ser halterna av akrylamid i livsmedel som ett stort problem. Eurofins-företag har spelat en ledande roll i att upptäcka och spåra förekomster av ämnet och arbetat för att öka förståelsen för dess faror.
Under giftskandalen på Hallandsåsen 1997 utförde Eurofins Sverige (då AnalyCen) ett stort antal analyser på vatten, jord och sediment. 1998 genomförde Eurofins-teamet i Lidköping en omfattande foder- och livsmedelsanalys där det upptäcktes att akrylamid bildades i uppvärmd mat. Ett samarbete med Stockholms universitet ledde till ett stort projekt som involverade omfattande analyser och stekning, bakning och kokning av alla typer av livsmedel för att bättre förstå vad som hände.
Teamet fortsatte att arbeta under flera år för att ytterligare identifiera orsakerna till akrylamidbildning och att förfina den analytiska metoden och ge råd till både livsmedelsproducenter och konsumenter.
Vill du läsa mer? Klicka på knappen nedan.
Acrylamide on the Tip of Everyone’s Tongue