Forskning visar att honung är världens tredje mest förfalskade livsmedel och att testa för att fastställa honungens äkthet blir därför extra viktigt.
Manukahonung från Nya Zeeland har hyllats för sina hälsofördelar och kallas ibland för flytande guld. För att få märkas som Manukahonung måste honungen vara producerad på Nya Zeeland, och dess popularitet har resulterat i att många förfalskade produkter har dykt upp på marknaden.
På grund av att det finns så många olika varianter av honung och med olika ursprung över hela världen finns det stora variationer i honungens sammansättning och egenskaper vilket gör det särskilt svårt att upptäcka fusk som till exempel tillsats av sockersirap. Det krävs särskilt känsliga och pålitliga testmetoder för att skydda varumärken och kunder (företag?). Eurofins har etablerat den mest avancerade och pålitliga testmetoden för honungsäkthet.
År 2018 var ett Eurofins-laboratorium det första i världen att erbjuda äkthetsanalys av honung genom vätskekromatografi i kombination med högupplöst masspektrometri (LC-HRMS) som en ISO 17025-ackrediterad metod. Metoden gör det möjligt att upptäcka såväl kända som okända honungsförfalskningsmedel.
Eurofins LC-HRMS-metoden kan samtidigt upptäcka tillsats av sockerarter från vilken källa som helst och andra oegentligheter i honungen, som överdriven värmebehandling eller jäsning, samt bekräfta det botaniska och geografiska ursprunget, oberoende av konventionella pollenmikroskopanalyser. Ett exempel på sådan avancerad ursprungskontroll är kontroll av Manuka-honungs äkthet genom NMR.
Vi utför NMR-profilering som baseras på en världsomspännande databas med honung (fingeravtryck) med över 10 000 referensprover från över 100 olika botaniska familjer. Referensproverna har samlats in från lokala producenter i mer än 65 länder över hela världen under de senaste 15 åren.
Vill du veta mer? Klicka på knappen nedan och läs artikeln i sin helhet (engelska).
Ensuring Liquid Gold is the Real Deal