Efter BSE-krisen efterfrågades metoder för att spåra köttprodukters ursprung och produktionsprocesser på ett tillförlitligt sätt. Eurofins utvecklade 2001 en innovativ patenterad metod, Eurofins TAG. För allra första gången användes genetiska fingeravtryck för att kunna göra en exakt identifiering av nötkreatur i livsmedelsindustrin som hade testats fria från BSE. Varje enskilt djur kunde matchas till en genetisk profil.
Teknikerna har fortsatt att utvecklas och Eurofins nätverk är fortfarande ledande när det gäller att reagera snabbt i kristider. En DNA-chipbaserad metod validerades snabbt i Eurofins Food & Feed Testing-laboratorium i Nantes och erbjöds som ett rutintest till företagets kunder i spåren av hästköttskrisen 2013.
Eurofins DNA-chip möjliggör identifiering av 21 specifika djurarter i livsmedel, däribland gris, kyckling, kanin, får och get samt häst.
Vill du läsa mer? Klicka på knappen nedan.
Testing for Traceability of Meat From Farm to Fork Down to Individual Animals